Geweld met automatische wapens in Amsterdam blijft toenemen

Het geweld met automatische wapens blijft toenemen, zeker ook in Amsterdam. De politie neemt steeds meer automatische vuurwapens in beslag, tot 225 vorig jaar.

De beschikbaarheid van (zware) wapens in het milieu blijft volgens de politie zorgwekkendBeeld anp

Het aantal in beslag genomen vuurwapens is in het hele land al jaren stabiel op 8500 tot 9000. Het aantal aangetroffen automatische wapens neemt wel toe, van 170 in 2013 via 215 in 2014 tot 225 in 2015. Dat zegt politiecommissaris Dick Schouten, landelijk portefeuillehouder voor de strijd tegen illegale vuurwapens.

In de Amsterdamse rechtbank begint morgen het grote proces onder codenaam 26Koper tegen een groep Utrechtse verdachten die liquidaties zouden hebben voorbereid. Bij hen was op 15 juli 2015 in Nieuwegein een enorm wapenarsenaal gevonden.

Twee getuigen in die zaak zijn inmiddels vermoord - de Amsterdamse rapper Jason D. zou een van beiden naar de moordplek hebben gelokt. 26Koper is een van de lopende strafzaken rond grootschalige wapenhandel. Een andere grote Amsterdamse wapenzaak wordt later behandeld.

Balkan
Vooral de liquidatiereeks door de slepende onderwereldvete die in 2012 in Amsterdam was ­begonnen, was aanleiding de strijd tegen wapenhandel prioriteit te geven. Maar de beschikbaarheid van (zware) wapens in het milieu blijft volgens de politie zorgwekkend.

Veel illegale wapens komen uit Slowakije en voormalig Joegoslavië. De laatste tijd komen wapens op de markt uit met name Bosnië en Servië. De onverwoestbare kalasjnikovs blijven populair. "Op bijvoorbeeld de Balkan zijn die wapens met honderdduizenden oorlogen in ­gekruid. Nu het weer rustig is, druppelen ze de wereld over."

Wijziging in de wet
In Slowakije is het (nu nog) legaal onklaar gemaakte wapens te verkopen en transporteren. "Vaak zetten ze er gewoon een pinnetje in waardoor zo'n wapen niet meer werkt, maar na verwijdering daarvan heb je weer een levens­gevaarlijk vuurwapen. Dat gaat ook zo bij automatische wapens." Een wijziging in de Slowaakse wet moet uitkomst bieden.

Uit de VS en Oostenrijk komen veelal losse onderdelen, al dan niet besteld via het 'dark web', het afgeschermde deel van internet. Schouten: "Dan komt de kast van het wapen uit Oostenrijk en de slede uit Amerika. Hier zet een béétje handige jongen dat heel eenvoudig in elkaar."

Gaspistolen komen van oudher voornamelijk uit Spanje en Italië, en kenners kunnen die eenvoudig tot vuurwapens ombouwen.
De meeste vuurwapens worden gevonden in de georganiseerde misdaad, op woonwagenkampen, in de Antilliaanse gemeenschap, binnen motorbendes en bij plegers van high impact crimes, zoals overvallen en geweldsmisdrijven.

Lees verder: 'Zonder wapen tel je in het milieu niet mee' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden