Geweld in Thailand in aanloop naar verkiezingen

Aan de vooravond van de parlementsverkiezingen in Thailand is in de hoofdstad Bangkok geweld uitgebroken tussen voor- en tegenstanders van de regering. Ten minste zeven mensen raakten gewond. Dat hebben de Thaise hulpdiensten gezegd. Onder de gewonden was ook een lokale journalist. De Amerikaanse fotograaf James Nachtwey werd getroffen door een schampschot.

Redactie
Een anti-regeringsdemonstrant heeft een pistool in zijn handen die hij inzet tegen pro-regeringsdemonstranten in de hoofdstad Bangkok. Beeld AP
Een anti-regeringsdemonstrant heeft een pistool in zijn handen die hij inzet tegen pro-regeringsdemonstranten in de hoofdstad Bangkok.Beeld AP

Premier Yingluck Shinawatra heeft politieke hervormingen beloofd na de parlementsverkiezingen die morgen worden gehouden. Zij riep vandaag de inwoners van het land op te gaan stemmen en niet te luisteren naar de oppositie die de bevolking tot een boycot heeft opgeroepen. De oppositie eist hervormingen voordat de Thai gaan stemmen.

Oppositieleider Suthep Thaugsuban heeft de Thai opgeroepen de wegen te blokkeren, maar de kiesgerechtigden niet te beletten hun stem uit te brengen. Afgelopen zondag konden velen die zich hadden laten registreren om hun stem vervroegd te kunnen uitbrengen, niet stemmen. Tegenstanders van de regering hadden de toegang tot de stemlokalen geblokkeerd.

Gewonden
Vandaag raakten verscheidene mensen gewond, toen er bij een treffen tussen aanhangers en tegenstanders van de premier in de hoofdstad Bangkok schoten vielen. Ook waren er zeker twee explosies te horen. De twee groepen stuitten op elkaar voor een winkelcentrum in de wijk Laksi in het noorden van de stad, niet ver van de luchthaven Don Muang. De wijk is een bolwerk van de partij van de premier.

De protesten begonnen in november, nadat het Thaise parlement een amnestiewet had gesteund. De tegenstanders van de premier vreesden dat Yinglucks broer, oud-premier Thaksin Shinawatra, uit zijn zelfgekozen ballingschap in Thailand zou terugkeren. Thaksin werd in 2006 door het leger afgezet en daarna voor corruptie veroordeeld. Hij is vooral op het platteland nog erg populair.

Verkiezingen
Premier Shinawatra schreef de verkiezingen uit in de hoop om na grootschalige demonstraties een mandaat van het volk te krijgen. Maar antiregeringsgroepen eisen een niet-gekozen volksraad die minstens twee jaar de kans krijgt om hervormingen door te voeren die corruptie moeten bestrijden. Het is vrijwel zeker dat de zittende regering na de verkiezingen aan het roer kan blijven staan. Daarmee is de stembusgang dus eigenlijk een loze exercitie.

De politieke crisis en de daarmee gepaard gaande onlusten in Thailand hebben al aan tien mensen het leven gekost. Honderden zijn gewond geraakt. Door al het geweld is er weinig aandacht voor de verkiezingscampagnes geweest. Vooral in Bangkok voerde het geweld de boventoon.

Hoewel de stembusgang in Bangkok wel eens op problemen kan stuiten en in het zuiden stembureaus misschien niet open kunnen als zaken als stembussen en -formulieren niet op tijd arriveren is de verwachting dat in het overgrote deel van het land de verkiezingen rustig verlopen. De politie zet in het hele land in totaal honderdduizend agenten in. In Bangkok worden bovendien vijfduizend militairen gelegerd.

Pro-regeringsdemonstranten schuilen voor het geweld, waarbij vuurwapens betrokken zijn. Een van de mannen is gewond geraakt. Beeld reuters
Pro-regeringsdemonstranten schuilen voor het geweld, waarbij vuurwapens betrokken zijn. Een van de mannen is gewond geraakt.Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp
Anti-regeringsdemonstranten marcheren door Bangkok. Beeld epa
Anti-regeringsdemonstranten marcheren door Bangkok.Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
De Thaise premier Yingluck Shinawatra. Beeld epa
De Thaise premier Yingluck Shinawatra.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden