Update

Geweld in Amsterdamse winkels steeds extremer

Een overvaller trekt een sprintje op de PC Hoofstraat. Foto GPD/Harmen de Jong Beeld
Een overvaller trekt een sprintje op de PC Hoofstraat. Foto GPD/Harmen de Jong

AMSTERDAM - Winkeliers in Nederland worden steeds vaker overvallen door gewelddadige probleemjongeren en Amsterdam spant daarbij de kroon.

Dit zegt Jules van Well, hoofd veiligheid van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

Gisteren werd bekend dat een groep Marokkaanse jongens personeel van het Albert Heijnfiliaal in de Kleine Wittenburgerstraat (Centrum) had bedreigd, nadat de werknemers aangifte hadden gedaan van winkeldiefstal. Agenten in burger hielden op 23 september na sluitingstijd vijf verdachten aan, die het personeel opwachtten.

Bij dezelfde supermarkt werd in februari een poging tot overval gedaan door drie gewapende mannen. Eén personeelslid raakte gewond.

Maandagavond overvielen drie gewapende en gemaskerde mannen een supermarkt op het Buikslotermeerplein in Noord. Hierbij vielen enkele schoten, maar niemand raakte gewond. De daders ontkwamen op een motorfiets.

Drie mannen vluchtten op 22 september na een beroving van een supermarkt op de Pieter Calandlaan met onbekende buit op één crossmotor. Bij de overval werd één schot gelost. Niemand raakte gewond.

Eind augustus werden supermarkten in de Rijnstraat (Zuideramstel) en de Hendrik Jacobzstraat (Oud-Zuid) overvallen. In mei vielen schoten toen overvallers op Plein '40-'45 in West een geldloper van een supermarkt beroofden.

''Het geweld in winkels neemt fors toe. Wapenbezit is gemeengoed geworden en het aantal overvallen stijgt. Nu word je zelfs al bedreigd als je bij de politie aangifte van diefstal doet, het is bizar,'' aldus Van Well. ''Dat mensen dreigen als ze gesnapt worden, is niet nieuw, maar dat ze die bedreigingen waarmaken, wel.''

De trend dat jongeren vaker overvallen plegen, is een jaar geleden ingezet, zegt Van Well. Politie en overheid moeten meer doen om het geweld te stoppen en de veiligheid van ondernemers te garanderen. Van Well: ''Alle complimenten voor de Amsterdamse politie, die bij de recente bedreigingen op tijd heeft ingegrepen.''
Om de hoeveelheid cash geld, en dus de kans op overvallen, te beperken moedigen supermarkten klanten aan zo veel mogelijk te pinnen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden