Geweld herleeft in Noord-Ierland

Het geweld was het hevigst in de katholieke wijk Ardoyne in het noorden van Belfast, waar jongeren een Oranjemars van meer dan duizend protestanten trachtten tegen te houden. Foto EPA Beeld
Het geweld was het hevigst in de katholieke wijk Ardoyne in het noorden van Belfast, waar jongeren een Oranjemars van meer dan duizend protestanten trachtten tegen te houden. Foto EPA

BELFAST - De tijden van haat en geweld keerden gisteren kort terug in Noord-Ierland, waar jonge katholieken op tal van plaatsen slaags raakten met protestanten en de politie. Tientallen mensen raakten gewond tijdens de jaarlijkse Oranjemarsen, waarbij protestanten 'hun' overwinning herdenken op katholieken in 1690.

Het geweld was het hevigst in de katholieke wijk Ardoyne in het noorden van Belfast, waar jongeren een Oranjemars van meer dan duizend protestanten trachtten tegen te houden. De deelnemers werden bekogeld met stenen en flessen, die vooral politieagenten troffen die de protestanten wilden beschermen. Ook werd vanuit huizen met vuurwapens geschoten, maar de kogels troffen geen doel. De politie vuurde rubberkogels af op de relschoppers.

Uiteindelijk kon de Oranjemars door de wijk trekken, voorafgegaan door een muziekkorps, een 'kick the pope band', volgens het Noord-Ierse jargon. Militanten van de Real IRA, een radicale afsplitsing van het Ierse Republikeinse Leger, krijgen de schuld. Zij weigeren zich aan te sluiten bij het vredesproces met de protestanten, zoals de IRA deed.

Elders in Belfast staken gemaskerde jongeren twee gemeenschapsgebouwen van de Orange Order in brand en ook twee huizen van protestanten. Eén woning brandde tot de grond af, de bewoners werden uitgejouwd. Ze hadden er ruim dertig jaar gewoond.

In Londonderry, de tweede stad van Noord-Ierland, gooiden jongeren brandbommen naar een gebouw waar protestanten bijeen waren. Deelnemers aan een Oranjemars werden in de stad niet alleen uitgescholden, maar ook bespuugd toen ze door een 'katholieke' buurt marcheerden. In het stadje Armagh, aan de grens met de Ierse Republiek, vond de politie een explosieve lading die door experts van het Britse leger onschadelijk werd gemaakt.

Het waren de ergste onlusten rond de Oranjemarsen in jaren. Na lange onderhandelingen met de politie en politieke leiders hebben protestanten erin toegestemd de routes van veel marsen te verleggen, zodat katholieken er geen aanstoot aan nemen. Maar dat is niet overal gelukt. In de wijk Ardoyne heeft de partij Sinn Fein, de politieke tak van de IRA, de bevolking de afgelopen jaren dringend verzocht zich niet te laten provoceren.

Dat lukte meestal, maar gisteren waren activisten van buiten de buurt naar Ardoyne gekomen om rellen te schoppen, aldus een politicus van Sinn Fein, Gerry Kelly. Hij heeft lang in de gevangenis gezeten wegens activiteiten voor de IRA. ''Deze mensen willen de burgers meeslepen in het geweld, maar dat zal ze niet lukken,'' aldus Gerry Kelly.

Het hoofd van de Noord-Ierse politie wees erop dat honderden Oranjemarsen zonder problemen waren verlopen, maar dat het geweld 'de wereld de slechtst mogelijke kant van Noord-Ierland heeft getoond'.

Noord-Ierse protestanten vieren elk jaar op 12 juli de 'Glorious Twelfth', de dag in 1690 dat de troepen van de protestantse koning Willem van Oranje het leger van zijn katholieke rivaal Jacobus II versloeg bij de slag bij de rivier de Boyne. De twaalfde juli viel dit jaar op een zondag, dus verschoven de vrome protestanten de feestelijkheden naar maandag. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden