Update

Geweld gaat door ondanks woorden Assad

Syrische ordetroepen hebben afgelopen nacht twee mensen doodgeschoten en massaal arrestaties uitgevoerd. De acties begonnen enkele uren nadat de Verenigde Staten en een aantal Europese landen hadden opgeroepen tot het aftreden van president Bashir al-Assad.

De Syrische president Assad. Beeld EPA
De Syrische president Assad.Beeld EPA

Assad zei woensdag nog tegen secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties dat de militaire acties tegen de betogers in Syrië voorbij waren.

Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten en de Lokale Coördinatie Comités werd een persoon gedood in een buitenwijk van Damascus, het andere slachtoffer viel vanmorgen vroeg in de centraal gelegen stad Homs. De Syrische oppositie heeft opgeroepen tot nieuwe protesten vandaag, na het middaggebed.

Misdaden tegen de menselijkheid
Mensenrechtengroeperingen zeggen dat sinds het begin van de opstand in maart meer dan achttienhonderd burgers zijn gedood door Syrische regeringstroepen. Een onderzoeksteam van de VN zei donderdag dat het optreden van de Syrische regeringstroepen 'wellicht neerkomt op misdaden tegen de menselijkheid'.

Resolutie
Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Portugal werken aan een VN-resolutie waarin sancties zijn opgenomen tegen Syrië. 'Wij denken dat de tijd gekomen is voor de Veiligheidsraad om nadere actie te ondernemen', zei de Britse-VN-ambassadeur Philip Parham na afloop van een bijeenkomst van het hoogste VN-orgaan achter gesloten deuren op donderdag.

De Verenigde Staten steunen het idee van 'verdere maatregelen' tegen het regime in Damascus.

'Meer tijd'
Rusland vindt dat het Westen voor zijn beurt spreekt met de oproep aan de Syrische president om te vertrekken. 'Assad heeft meer tijd nodig om de aangekondigde hervormingen serieus door te voeren.' Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken, meldt persbureau Interfax.

Eventuele VN-sancties kunnen door een Russisch veto geblokkeerd worden.

'Oorlog tegen Syrië'
De Syrische ambassadeur bij de VN beschuldigde de VS er gisteren van met hun sancties en de roep om Assads aftreden een diplomatieke en humanitaire oorlog voeren tegen Syrië.

Volgens de ambassadeur, Bashar Ja'afari, willen de VS het geweld in Syrië aanwakkeren 'door gewapende terroristen het onterechte idee te geven dat ze de steun hebben van de VS en het Westen'. Volgens Ja'afari willen de VS en Europese landen 'oude rekeningen' met Syrië vereffenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden