Geweld en agressie tegen handhavers fors toegenomen

Het aantal geweldsincidenten tegen handhavers in Amsterdam is de afgelopen jaren flink toegenomen. Dat blijkt uit het Gemeentelijk Incidenten Registratiesysteem (GIR).

Thomas Sijtsma
Handhavers op de straat Beeld Guus Dubbelman
Handhavers op de straatBeeld Guus Dubbelman

De gemeentelijke handhavers hadden twee jaar geleden 90 keer te maken met fysieke agressie, persoonlijke bedreiging of (non-)verbale agressie. Vorig jaar was dat 276 keer en in 2017 was tot 3 oktober al 305 keer sprake van geweld tegen handhavers van de gemeente Amsterdam.

Volgens locoburgemeester Eric van der Burg zijn er drie verklaringen te geven voor deze toename.

De 330 handhavers op straat hebben de bevoegdheid overtreders van de wet te vragen naar hun identiteitsbewijs. Wordt dit geweigerd door overtreders dan mag de handhaver overgaan tot aanhouding. Bij aanhoudingen is steeds meer sprake van agressie en geweld.

Drugs en drank
Daarnaast worden handhavers steeds vaker ingezet bij verstoring van de openbare orde. Bij een grote ruzie tussen groepen jongeren op het Rembrandtplein en bij een groep agressieve voetbalsupporters rond de Johan Cruijff Arena zijn het afgelopen jaar handhavers ingezet om de rust terug te laten keren. Door het gebruik van drugs en drank wordt daar sneller geweld gebruikt.

Als laatste wijst Van der Burg naar een verhoging van de meldingsbereidheid van incidenten door de handhavers. Van der Burg schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat de veiligheid van de handhaver extra aandacht krijgt door een reeks heftige incidenten.

Capaciteitsprobleem politie
De gemeente is gestart met een intern onderzoek naar de protocollen en werkinstructies die handhavers een veilige werkomgeving moeten bieden. Ook het capaciteitsprobleem bij de politie wordt meegenomen in het onderzoek. De gemeente wil weten of dit consequenties heeft voor het verlenen van assistentie aan handhavers.

In september werd besloten om de handhavers niet uit te rusten met pepperspray en een wapenstok. Toenmalig loco-burgemeester Kajsa Ollongren schoot dat plan af in een spoeddebat.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden