Update

Geweerschoten over en weer in Tripoli; hoofddoel is Sirte

In Tripoli wordt nog steeds hevig gevochten, waarbij veel schoten van machinegeweren klinken. Maar Sirte, de geboorteplaats van Muammar Kaddafi, vormt vandaag het belangrijkste strijdtoneel in Libië. Terwijl achter de schermen zou worden onderhandeld over een machtsoverdracht in deze stad, rukken de rebellen op.

Redactie
Een tank wordt naar het oostelijke front gereden. Beeld AFP
Een tank wordt naar het oostelijke front gereden.Beeld AFP

Onbevestigde berichten zeggen dat het Mutassim, een zoon van Kaddafi, is die de verdediging van Sirte leidt. Mutassim voerde tot voor kort een onderdeel van het Libische leger aan. Het is onduidelijk hoe dicht de rebellen Sirte zijn genaderd. De stad ligt tussen Tripoli en rebellenbolwerk Benghazi.

Gevechten in centrum Tripoli
Het centrum van de Libische hoofdstad Tripoli is vandaag ook opnieuw het toneel van gevechten tussen strijders van Muammar Kaddafi en rebellen. Dat meldden buitenlandse verslaggevers vanuit een hotel dat onder vuur kwam te liggen.

Volgens de journalisten schieten de rebellen met luchtafweergeschut en raketgranaten op sluipschutters die loyaal zijn aan Kaddafi.
De buitenlandse journalisten werden woensdag overgebracht van het hotel Rixor, waar ze tegen hun wil werden vastgehouden, naar het hotel Corinthia, dat in een veiliger omgeving zou liggen.

NAVO
Ook vannacht heeft de NAVO weer tientallen doelen in Libië aangevallen, waaronder op Sirte en Tripoli. Het bondgenootschap heeft verder verklaard de rebellen bij te staan in hun jacht op de nog altijd spoorloze Kaddafi.

In de hoofdstad is het geweld nog steeds niet gestopt en vechten plukjes Kaddafi-getrouwen door. Verslaggevers van AP en Reuters melden wel dat de rebellen steeds sterker worden. Er is een constante stroom van opstandelingen en trucks gevuld met wapens die de stad binnengaan. Met iedere opgepakte of uitgeschakelde Kaddafi-strijder worden de rebellen sterker. Toch blijft de sfeer grimmig en wordt er gewaarschuwd voor sluipschutters.

Troepen van Kaddafi lieten opstandelingen gisteren nabij het stadje Bin Jawad, zo'n 560 kilometer ten zuidoosten van Tripoli, in een hinderlaag lopen, met twintig doden tot gevolg. Het geeft eens te meer aan dat Kaddafi's troepen geenszins tandeloos zijn en over de mogelijkheden beschikken hard toe te slaan. Ook donderdag werd rond Bin Jawad nog gevochten.

Die rebellen zelf blijven hun mantra halen dat de 'overwinning aanstaande is', evenals de vangst van Kaddafi. Want het pakken van de ex-kolonel zal door velen als de definitieve eindoverwinning worden beschouwd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden