Update

Geweeklaag na bezuiniging VSB Fonds

AMSTERDAM - Een aderlating noemt Frans van der Avert van de Hermitage Amsterdam de bezuiniging van 31 tot 16 miljoen euro die de culturele poot van het VSB Fonds is opgelegd.

''Een slag,'' zegt Marie-Josée Raven van het Stedelijk Museum, dat druk in gesprek is met het fonds. De druk op het Amsterdams Fonds voor de Kunst zal hierdoor toenemen volgens directeur Andries Mulder.

De Kinder Hermitage, onderdeel van de Hermitage Amsterdam, de dependance van het museum in Sint Petersburg die deze zomer opengaat, ontving twee miljoen euro van het VSB Fonds. Een substantieel bedrag, waarmee het educatieve project van de grond werd getild. ''Dat soort grote, eenmalige impulsen zijn erg belangrijk. Die vallen nu weg,'' zegt Andries Mulder.

''Gelukkig zijn wij nog goed bediend,'' reageert Frans van der Avert van de Hermitage Amsterdam. ''Die twee miljoen heeft het kinderproject mogelijk gemaakt.''

Het VSB Fonds steunt alleen incidenteel culturele projecten, niet structureel of verscheidene jaren achter elkaar, zoals de Bankgiroloterij, die deze maand 58 miljoen euro aan meer dan vijftig culturele instellingen overhandigde. Aan de loterij gaat de crisis voorbij, want aan de lijst van 45 instellingen die voor langere tijd worden ondersteund, zijn acht musea toegevoegd.

Frans van der Avert noemt de bezuiniging bij het VSB Fonds een aderlating. ''Het fonds schuwde het experiment niet en dat was prachtig. Het ondersteunde bijvoorbeeld het onderzoek waarop de unieke tentoonstelling Black is beautiful in de De Nieuwe Kerk is gebaseerd.''

Bij het Rijksmuseum zal de bezuiniging niet zo hard aankomen. ''Het fonds steunde vaak een aankoop, maar dan ging het om bedragen van 10.000 tot 30.000 euro,'' reageert Boris de Munnik van het Rijks. ''Het gaat niet om bedragen zoals de 11,9 miljoen euro voor een Jan Steen, onze laatste grote aankoop, de Burgemeester van Delft.''

''Echt een slag,'' reageert Marie-José Raven van het Stedelijk Museum. ''Het fonds steunde met 240.000 euro ons project Stedelijk in de stad, de tijdelijke tentoonstellingen en manifestaties, nu het museum dakloos is. Bij de aankoop van het drieluik van Kippenberger steunde het fonds ons met drie ton en het maakte met ruim zeven ton de inrichting van het kenniscentrum in het nieuwe Stedelijk mogelijk.''

De bezuiniging bij het VSB Fonds zal bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst leiden tot meer aanvragen. ''Hoe meer goede aanvragen er komen, hoe lastiger het is te beslissen en hoe meer initiatieven geen geld zullen krijgen,'' zegt Andries Mulder van het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Het totale vermogen van het VSB Fonds bedroeg voor de kredietcrisis circa twee miljard euro. Mede doordat het fonds een grote positie in het moederbedrijf Fortis had, is daarvan nog circa 900 miljoen over. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden