Kaart

Gewaagd voorstel voor nieuwe indeling van straatnamen in Amsterdam

Als het aan journalist Tijs van den Boomen ligt, verdwijnen ruim 120 straatnamen in Amsterdam. Hij pleit voor een systeem waarbij straten over een grote lengte dezelfde naam houden.

Tijs van den Boomen
null Beeld Rink Hof
Beeld Rink Hof

Van den Boomen, die gespecialiseerd is in steden en openbare ruimte, heeft een nieuwe kaart van Amsterdam gemaakt. Hij ontvouwt een stadsplan dat overzichtelijker en logischer is dan de bestaande kaart van de in de loop der eeuwen uitgedijde stad.

Dat het anders kan, zag Van den Boomen toen hij twee maanden in Brussel verbleef. 'De oude steenwegen, die als de stralen van een ster in alle richtingen lopen, bieden uitstekend houvast: als je de Steenweg op Gent volgt, kom je inderdaad in Gent uit. Hetzelfde geldt voor ruim veertig andere steenwegen, die naar bekende bestemmingen als Antwerpen, Leuven en Charleroi leiden, maar ook naar exotische als Vleurgat en Wemmel.'

Hij paste dit procédé toe op Amsterdam. Van den Boomen pleit daarbij voor straten die over een grote lengte dezelfde naam houden en - 'nog veel belangrijker' - dat die naam logisch is en helpt bij de oriëntatie. Op zijn kaart worden de Haarlemmerweg en de Haarlemmerdijk ook Haarlemmerstraat genoemd. Zo ontstaat een rechte lijn van 9,5 kilometer.

In het plan verdwijnen ruim 120 straatnamen, waaronder de Weesperstraat en de Plantage Middenlaan. 'Zeg mij hoe de straat heet en ik zal u zeggen waar ze heen gaat. Zo begrijp je niet alleen hoe de stad historisch is gegroeid, maar en passant leer je ook hoe de wijde omgeving in elkaar zit. Een systeem dat zichzelf uitlegt, daar kan geen tomtom tegenop.'

Wat vindt u? Is Amsterdam inderdaad toe aan een nieuwe indeling van de straatnamen? Discussieer mee op Twitter met de hashtag #stratenplan.

(Klik hier voor de mobiele versie.)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden