Gevreesde bezuiniging kunst valt lager uit

De bezuinigingen op de kunst- en cultuursector lijken minder ingrijpend dan was verwacht. Dat komt vooral doordat gemeenten aanzienlijk minder korten op de sector dan het Rijk. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Berenschot en de Volkskrant. Een jaar geleden werd gevreesd dat gemeenten en provincies tussen 300 en 600 miljoen euro zouden besparen op cultuur, nu blijkt het te gaan om 240 miljoen.

Halbe Zijlstra. Beeld anp
Halbe Zijlstra.Beeld anp

De totale inkomsten, bestaande uit overheidssubsidies en eigen inkomsten, dalen volgend jaar met 10 procent. Dat is de helft minder dan het zich vorig jaar liet aanzien.

In de krant zegt voorzitter Jet de Ranitz van Kunsten '92, dat de belangen van 430 kunstinstellingen behartigt, blij te zijn 'dat gemeenten niet de botte bijl hanteren, zoals staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) wel doet'.

De verschillen tussen de gemeenten zijn groot: zo bezuinigt Rotterdam 20 procent, terwijl er in Maastricht juist 10 procent meer te besteden valt. Gemeenten zijn en blijven de grootste subsidiegever aan kunst en cultuur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden