Gevonden hoofd en lichaam van Nabil Amzieb (23)

Het dinsdag in Zuidoost gevonden lichaam en het hoofd dat woensdagochtend werd aangetroffen op de Amstelveenseweg zijn van de 23-jarige Nabil Amzieb.

Maarten van Dun en Paul Vugts
De technische recherche doekt onderzoek op de plek waar het hoofd werd gevonden Beeld anp
De technische recherche doekt onderzoek op de plek waar het hoofd werd gevondenBeeld anp

Het slachtoffer is een bekende van de politie. Het hoofd werd omstreeks half acht woensdagochtend voor de deur van shishalounge Fayrouz gevonden door een voorbijganger. "Die kon gelijk zien dat het een hoofd was," aldus de woordvoerster van de politie.

Het lichaam van het slachtoffer, ontdaan van het hoofd, werd dinsdagochtend aangetroffen in een brandende Volkswagen Caddy op de Mijehof in Zuidoost.

Stan Koeman beheert een broodjeszaak op de Amstelveenseweg, even verderop. Hij zette woensdagochtend vroeg het vuilnis buiten, maar zag niets opvallends. Pas toen zijn broer hem riep met de mededeling dat er een hoofd lag, is Koeman gaan kijken. "Het leek zo neergezet dat het hoofd door de ramen van de lounge naar binnen keek, als een soort signaal." De ondernemer heeft even gekeken, maar "het zag er raar uit. Iets dat niet bij het Nederlandse straatbeeld past. Ik moest aan de Middeleeuwen en het Midden-Oosten denken."

Omstanders begonnen volgens Koeman direct foto's te maken van het gruwelijke tafereel, maar werden door de politie gesommeerd de beelden te verwijderen. "Het gaat nu wel weer," zegt de aangeslagen Koeman. "Maar ik zal vannacht niet goed slapen."

Sinds 2012 komen een flink aantal veelal jonge Amsterdammers om het leven bij zeer gewelddadige aanslagen. Veel van deze liquidaties staan direct met elkaar in verband.

Ontmoetingsplek
Shishalounge Fayrouz staat bekend als ontmoetingsplek voor de groep criminelen die sinds 2012 verwikkeld is in een bloedige strijd in de onderwereld. Volgens justitie verzamelen zich hier mensen uit de groep rond Houssine A., een voormalig crimineel compagnon van Gwenette Martha, die later met hem gebrouilleerd raakte.

Fayrouz speelde al vaker een rol in liquidaties of voorbereidingen daarop. Zo werd op 22 maart 2014 Mohammed el Mayouri (30) doodgeschoten om de hoek bij het shishacafé, op de Karperweg. Twee mannen in donkere kleding schoten 'MacGuyver,' zoals de technisch vaardige El Mayouri ook wel bekend stond, dood.

De timing van de moord op hem was saillant: hij zou op het punt hebben gestaan een ontlastende getuigenis af te leggen in de zaak tegen Benaouf A., die werd vervolgd voor betrokkenheid bij het doodschieten van Martha's tweede man, Najeb Bouhbouh, in Antwerpen.

null Beeld anp
Beeld anp

Veel kogels
Benaouf A. was ook het doelwit van de wilde schietpartij in de Staatsliedenbuurt, waarbij twee groepjes schutters op 29 december 2012 met zeer veel kogels twee jonge metgezellen van A. vermoordden. Zelf wist hij te ontkomen.

Ook recent nog speelde het waterpijpcafé op de Amstelveenseweg een rol: Heinrich A. (40) en Gokhan C. (27) werden tot 7 en 8 jaar veroordeeld voor het voorbereiden van een liquidatie. Zij stonden in de nacht van 6 op 7 juni vorig jaar enige tijd te posten vlakbij Fayrouz, in een gestolen BMW, met daarin zware wapens en een fles benzine, kennelijk bedoeld om de vluchtauto later mee in brand te steken.

De politie ontdekte de gestolen auto en hield beide mannen aan. Gokhan C. behoorde volgens justitie tot de groep rond Martha. Wie zij toen op het oog hadden, is nooit bekend geworden. Beide verdachten ontkennen overigens iemand te hebben willen liquideren en zijn in hoger beroep gegaan.

Dagelijks het laatste nieuws uit Amsterdam? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Meer nieuws over deze zaak?

Volg alle ontwikkelingen in ons blog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden