Gevolgen crisis worden stilaan zichtbaar

AMSTERDAM - Bij het meldpunt Sport en Crisis, ingesteld door NOC*NSF, zijn in twee maanden zo'n veertig signalen binnengekomen van sportorganisaties die zijn getroffen door de gevolgen van de kredietcrisis.

''Dit is slechts het topje van de ijsberg,'' zegt Geert Slot, hoofd strategie en beleid bij de nationale sportkoepel, te vermoeden. ''Ik denk dat gêne een voorname rol speelt bij het stilzwijgen. De echte klap kan nog komen.''

Omniworld verdween vorig jaar al uit de volleybalcompetitie. En vlak voor de kerst werd de landskampioen in het zaalvoetbal, Carillon
Boys uit Beverwijk, door geldgebrek uit de competitie teruggetrokken. Volleybalkampioen Nesselande ging deze week failliet. Meer toonaangevende sportverenigingen zitten in die wachtkamer.

De economische crisis lijkt zich in de topsport te manifesteren als een wurgslang. Veel clubs kampen met ernstige benauwdheid. Vooral de zaalsporten hebben het zwaar.

Het is de vraag of de basketballers van Amsterdam, regerend landskampioen, de dans zullen ontspringen, nu de voornaamste geldschieter failliet is.

Het schrijnendste voorbeeld van recente aard is Nesselande. Zaterdagavond veroverden de volleyballers de landstitel, maandagavond besloot de Stichting Topvolleybal Rotterdam, waarin de formatie was ondergebracht, faillissement aan te vragen. Tussen vreugde en verdriet zaten twee etmalen.

Geldkranen gaan dicht

Het bankroet van Nesselande, ingeleid door het opstappen van de hoofdsponsor en een door de jaren heen opgebouwde schuld van ruim honderdduizend euro, is een niet te missen signaal. Topsportorganisaties, veelal afhankelijk van sponsorinkomsten en gemeentelijke subsidies, zijn plots hun leven niet meer zeker, nu die geldkranen langzaam worden dichtgedraaid.

''Samen met Nesselande hebben we de laatste jaren geprobeerd het volleybal naar een hoger plan te tillen, maar dat lijkt nu voor niets te zijn geweest,'' zegt Frans de Jong, algemeen directeur van bekerwinnaar en onttroonde landskampioen Dynamo uit Apeldoorn. ''Het is een hard gelag. Juist omdat Nesselande zo professioneel werd bestuurd en zich niet, zoals bij Omniworld het geval was, aan de grillen van een joker had overgeleverd.''

De Jong herkent de problemen, al zijn ze bij zijn club minder nijpend. Ook Dynamo zit in zwaar weer, vanwege het vertrek van de belangrijkste geldschieter. ''Wij gaan door, maar niet op dezelfde voet. Ik vrees dat we ons budget van zes ton moeten halveren, omdat het aantrekken van een grote sponsor op korte termijn een moeilijk verhaal wordt.''

Hetzelfde lot lijkt Martinus beschoren. De Amstelveense volleybalsters, die zich voor de vierde keer op rij tot beste ploeg van Nederland kroonden, raken hun hoofdsponsor kwijt terwijl het vet al van de botten was geschraapt door de (te) dure deelname aan de Champions League. De nummer twee AMVJ staat er zo mogelijk nog beroerder voor. (MARCO KNIPPEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden