Gevolgen brand Wijdesteeg nog goed zichtbaar

De gevolgen van brand die zaterdagmiddag uitbrak in de panden aan de Wijdesteeg in het centrum zijn nog goed zichtbaar.

Aan de Wijdesteeg in het centrum heeft ter hoogte van de Tabakspanden zaterdagmiddag brand gewoed Beeld Marc Postma
Aan de Wijdesteeg in het centrum heeft ter hoogte van de Tabakspanden zaterdagmiddag brand gewoedBeeld Marc Postma

De bovenste verdieping is uitgefikt en het enige wat rest zijn de zwartgeblakerde restanten, het geraamte van de zolder.

Je ruikt het ook. In de Spuistraat, ter hoogte van de Tabakspanden, hangt een lucht van verschroeiing.

Regelmatig blijven voorbijgangers even staan. Ze kijken naar boven en wijzen naar de plek waar zaterdag een verwarde man naar beneden sprong en overleed. Vermoedelijk heeft hij de brand gesticht. De familie van de man is maandagochtend nog niet ingelicht, meldt de politie.

Waterschade
In kledingwinkel Freshinc wordt driftig gestofzuigd, maar de natte plekken van het brandblussen zijn nog goed te zien. Ook in PhotoQ Bookshop wordt de waterschade ingeschat.

Het lijkt mee te vallen, zegt eigenaar Edie Peters (58). Angèle Janse (58) zat in de winkel toen de brand uitbrak en ze een jonge man met blonde krullen over de daken zag lopen.

"De buurman zag hem via de steiger omhoog klimmen." Ze laat een filmpje zien, gemaakt met haar telefoon. Er is een man te zien die voor een rookpluim over het dak beweegt. "Het waren echt hoog oplaaiende vlammen, een behoorlijke fik."

Gooien en schreeuwen
Buurtbewoner Cees van Soestbergen (66) zag de man even later met dakpannen gooien en schreeuwen, "maar dat was nauwelijks verstaanbaar door het geknetter van het vuur. Het leek alsof hij massa's mensen toe stond te spreken."

Vanessa Vos (35) stond in haar zaak Van Ness Cupcake aan de overkant en zag alles gebeuren.

"Het ging allemaal heel snel. De explosies, het felle vuur dat uit de ramen kwam. Je voelde de hitte. En die man bleef boven op dat gebouw maar aan de steiger trekken. Stond ie daar op één been te balanceren op het randje. Ik zie hem nog springen, in mijn hoofd in slowmotion. Hij maakte twee keer een springbeweging en de derde keer liet hij zich vallen."

"Je zag meteen dat het niet goed met hem ging, dat er iets met hem was," zegt Van Soestbergen. "Ik vraag me nog steeds af waarom de hulpdiensten hem niet van het dak af hebben kunnen krijgen. Het is echt een drama."

Zie ook: Was de verwarde man echt niet te redden? [+]

En: Weekend vol branden in Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden