Gevoelig mens kan sterven door lawaai in de stad

Herrie maakt Amsterdam tot een ongezonde omgeving. Mensen kunnen zelfs overlijden als gevolg van het kabaal.

Malika Sevil
Een verstoorde slaap kan een ernstige wissel op de gezondheid trekken, zegt Woudenberg. Beeld Marc Driessen
Een verstoorde slaap kan een ernstige wissel op de gezondheid trekken, zegt Woudenberg.Beeld Marc Driessen

De schattingen lopen uiteen, maar Fred Woudenberg, psycholoog en hoofd van de afdeling leefomgeving van de GGD, houdt het aantal doden door blootstelling aan lawaai landelijk op tientallen tot enkele honderden per jaar.

Maar hoe kun je doodgaan aan herrie? Wat voor processen worden daarbij in gang gezet? Belangrijk gegeven hierbij is dat niet iedereen even gevoelig is voor geluid. We hebben het hier over mensen bij wie de lawaaiprikkel hard binnenkomt.

Bijvoorbeeld in de slaap. Een verstoorde slaap kan een ernstige wissel op de gezondheid trekken, zegt Woudenberg. "Daarvoor hoef je niet eens uit je slaap te worden gewekt. De meeste slaapverstoring is tijdens de slaap. Als er een auto voorbijkomt, reageert het lichaam daarop. Iemand slaapt minder diep, wordt onrustiger en ook zijn hartslag gaat omhoog. Dat is eigenlijk een stressreactie."

"Als de slaap nou heel vaak wordt verstoord en iemand niet uitrust, dan krijgt hij of zij op den duur een hogere bloeddruk. Dat vergroot de kans op een slechtere doorbloeding van de slagaders. Uiteindelijk kun je overlijden aan een hartinfarct."

Stressreactie
Dat is 's nachts. Overdag is lawaai voor een groep mensen ook ongezond. Mensen die echt intens last hebben van geluid kunnen daar ook lichamelijke klachten door krijgen. "Geluidsoverlast kan het leven van mensen gaan beheersen. Dat ze zich zó gehinderd voelen dat ze bijna nergens anders meer mee bezig zijn. Dat speelt vaak bij geluidsoverlast van de buren. Als iemand zich de hele dag druk maakt, omdat hij weet dat de buurman om één uur 's nachts lawaai gaat maken, geeft dat al stress voordat het geluid er is."

Een stressreactie is gezond, want het geeft ons in nood genoeg adrenaline om te vluchten of om in te grijpen. "Maar het gaat fout als je dat stressgevoel altijd hebt, want dan komen de vitale organen, het hart of de spijsvertering niet tot rust."

Losgeslagen jeugd
Wat ook meespeelt is angst voor de bron van het geluid. "Dat verklaart ook waarom de een heel veel last heeft van scooters en de ander niet. De een associeert scooters met vandalisme, losgeslagen jeugd terwijl anderen zelf een scooter hebben en zeggen: 'gezellig, een scooter'."

Dat is tegelijk een lichtpuntje, zegt Woudenberg. "Want de hinder neemt af als iemand positiever denkt over de herriemaker." Je moet dus eigenlijk vriendschap sluiten met de lawaaibron. En, een ander hulpmiddel los van het terugdringen van decibellen, is de rust zoeken. Mensen die een stille aangename kamer in huis hebben, kunnen daar herstellen van de herrie. "In Amsterdam streven we er dan ook naar om elke nieuwe woning een rustige zijde te gunnen."

Lees verder: De godsganse dag gezoem en gerag [+]

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden