Gevlucht Amerikaans reli-gezin op zee gered

Een Amerikaans gezin dat uit religieuze overtuiging de Verenigde Staten had ontvlucht, is na een hachelijk, maanden durend avontuur gered in de Stille Oceaan. De familie was in mei op een kleine boot weggevaren vanuit San Diego (Californië) en had koers gezet naar de bijna 5.500 kilometer verderop gelegen eilandstaat Kiribati.

Hannah Gastonguay en haar jongste kind Rahab verlaten de boot die hen naar Chili bracht. Achter haar echtgenoot Sean, onderaan hun 3-jarige dochtertje Ardith. Beeld AP
Hannah Gastonguay en haar jongste kind Rahab verlaten de boot die hen naar Chili bracht. Achter haar echtgenoot Sean, onderaan hun 3-jarige dochtertje Ardith.Beeld AP

De familie Gastonguay, afkomstig uit de staat Arizona, had besloten het land te verlaten uit protest tegen de inmenging van de Amerikaanse overheid met religieuze zaken, aldus de 26-jarige Hannah Gastonguay. Ze ondernam de tocht in het gezelschap van haar schoonvader, haar 30-jarige echtgenoot en haar twee kinderen, een 3-jarig meisje en een pasgeboren baby.

'Helemaal klaar met de VS'
Gastonguay liet het persbureau AP telefonisch weten dat het gezin 'helemaal klaar was' met de VS. Ze hebben niets op met 'abortus, homoseksualiteit en de onder staatstoezicht staande kerken', aldus de vrouw. Ze zei dat de kerken in de VS de controle uit handen hebben gegeven en suggereerde dat overheidswetten indruisen tegen religieuze onafhankelijkheid. Het gezin wilde bijvoorbeeld niet 'gedwongen worden tot het afdragen van belastinggeld waarmee abortussen worden betaald waarmee we het oneens zijn'.

De voortijdig afgebroken boottocht naar Kiribati, uitgekozen vanwege de reputatie het minst ontwikkelde land ter wereld te zijn, zou 91 dagen duren. Na een paar weken raakte de familie verzeild in een aantal stormen. Het bootje werd daardoor zo zwaar beschadigd, dat het wekenlang stuurloos ronddobberde.

Ticket
Uiteindelijk werd het vijftal opgepikt door een Venezolaanse vissersboot, die de schipbreukelingen overzette op een Japans vrachtschip op weg naar Chili. Daar verblijven ze nu, in afwachting van hun reis naar de Verenigde Staten, in de havenstad San Antonio. Ze vliegen zondag terug naar huis. Hun ticket is bekostigd door de Amerikaanse overheid.

Schoonvader Mike Gastonguay (met pet) wordt van boord geholpen in het Chileense San Antonio. Beeld ap
Schoonvader Mike Gastonguay (met pet) wordt van boord geholpen in het Chileense San Antonio.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden