Update

'Gevloek en getier van Holleeder aan de deur van Peter R. was geen bedreiging'

Willem Holleeder moet worden vrijgesproken van betrokkenheid bij een poging leider Theo Huisman van de Amsterdamse Hells Angels af te persen en het bedreigen van misdaadjournalist Peter R. de Vries, allebei in het voorjaar van 2013.

Willem Holleeder Beeld anp
Willem HolleederBeeld anp

Dat stelde zijn advocaat Stijn Franken vanmorgen in zijn pleidooi.

Volgens Franken heeft justitie niet kunnen bewijzen dat Holleeder een van de initiatiefnemers voor die vermoede afpersing was, terwijl vaststaat dat hij niet aanwezig was toen Huisman op 22 maart 2013 werd mishandeld in Amsterdam-Zuidoost. Uit niets blijkt volgens Holleeders raadsman dat Huisman geld heeft betaald - wat het beweerde slachtoffer zelf ook heeft ontkend.

Dat Holleeder in afgeluisterde gesprekken met medeverdachten Danny K. en Dick Vrij spreekt over aan motorclubs gelieerde zaken en geld verdienen, komt volgens Franken doordat Holleeder zich bij wijze van vriendendienst bemoeide met de oprichting van No Surrender, een concurrerende motorclub, waaraan hij geld hoopte te verdienen met onder meer een kledinglijn.

De afgeluisterde gesprekken zijn bovendien maar 'fragmentarisch te verstaan' en soms 'evident onjuist geïnterpreteerd' door justitie, volgens Franken.

Verhaal halen bij Peter R. de Vries
Dat Holleeder in de avond van 25 april 2013 'boos' aan de deur verscheen van Peter R. de Vries was onverstandig, vindt Franken. 'Het is vanzelfsprekend beter een meningsverschil uit te praten als primaire emoties zijn gezakt.' Van een strafbare bedreiging was volgens de advocaat echter geen sprake.

Holleeder kwam zich beklagen omdat De Vries meewerkt aan een Hollywoodfilm over de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken, die Holleeder 'niet alleen in Nederland, maar in een groot deel van de wereld verbindt met een beeld van zware criminaliteit'.

Dat vooral De Vries' echtgenote Holleeders tirade aan de deur 'als beangstigend heeft ervaren' ziet Holleeder ook wel in, maar dat de ervaren De Vries het gebeurde als bedreiging heeft ervaren, gaat er bij Holleeder en zijn advocaat niet in. Holleeder was al wel vaker aan de deur geweest om zaken te bespreken en had een vertrouwensband met De Vries. Dat die in gesprek bleef en tijdens het 'tieren en vloeken' niet in paniek de deur dicht gooide, ondersteunt die stelling volgens Franken.

Film over Heinekenontvoering
Bovendien heeft Holleeder zich vier dagen na het gebeurde in een persoonlijk gesprek geëxcuseerd tegenover De Vries en heeft hij op diens verzoek inmiddels zelfs gesproken met de regisseur van de Amerikaanse film en met de acteur die Holleeder zal spelen. Niet om hen iets in de weg te leggen, maar om ze 'inzicht te geven in de toenmalige belevingswereld van één van degenen die Heineken en Doderer hebben ontvoerd'.

De strafeis die is gesteld is anderhalf jaar cel plus de ten uitvoerlegging van de oude straf van 1095 dagen (3 jaar) cel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden