Gevestigde dichter gezocht

Amsterdam - Een commissie onder leiding van voormalig Tweede Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven selecteert komend najaar een aantal mogelijke kandidaten voor de nieuwe Dichter des Vaderlands, als opvolger van de Groninger Driek van Wissen.

Dat heeft de organisatie Poetry Internationaal gisteren bekendgemaakt. Naast Van Nieuwenhoven, nu voorzitter van De Poëzieclub, hebben ook Thomas Vaessens (literatuurwetenschapper), Hester Knibbe (dichter), Arjen Fortuin (redacteur NRC Handelsblad) en Bas Kwakman (directeur stichting Poetry International) zitting in de commissie.

De commissie stelt eerst een groslijst met geschikte dichters op. Vervolgens worden minimaal drie kandidaten gekozen die in een livetelevisie-uitzending van de NPS op 28 januari worden voorgesteld. Aan het eind van de uitzending wordt bekendgemaakt wie de nieuwe Dichter des Vaderlands wordt. "De commissie streeft naar een brede keuze van kandidaten en kijkt daarbij naar verschillende genres en stijlen. Criterium is in elk geval, dat de kandidaten minimaal twee bundels bij een erkende uitgeverij hebben gepubliceerd," aldus Poetry.

Medio september wordt bekend op welke wijze de kandidaten en de uiteindelijke Dichter des Vaderlands exact gekozen worden en hoe het Nederlandse publiek daarbij betrokken wordt.De opvolger van Gerrit Komrij en Driek van Wissen wordt geacht 'vier jaar de Nederlandse poëzie te vertegenwoordigen op binnen- en buitenlandse podia, en in te spelen op nationale gebeurtenissen die tot poëzie nopen'.

Driek van Wissen heeft eerder in het Dagblad van het Noorden laten weten ernstige bedenkingen te hebben bij de nieuwe verkiezingsprocedure. Hij voelde zich niet alleen gepasseerd door de organisatie van de verkiezingen, maar waarschuwde tevens voor inperking van de vrijheid van zijn opvolger. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden