Vijf vragen

Geven de verklaringen van Holleeders intimi de doorslag in zijn moordproces?

Dat twee zussen en een ex-vriendin uitvoerige verklaringen hebben afgelegd tegen beroepscrimineel Willem Holleeder, kan hem levenslang opleveren in zijn strafzaak, over meerdere liquidaties. Vijf vragen en antwoorden over de zaak.

null Beeld anp
Beeld anp

1. Zullen de verklaringen van zijn intimi de doorslag geven in zijn moordproces?
Die kans lijkt groot. De drie vrouwen leken de weinige intimi die Willem Holleeder nog over had. Zij weten veel van zijn gangen - ook omdat hij ze bij moordplannen of de nasleep van liquidaties heeft betrokken om ze onder druk te zetten. Zus Sonja en ex Sandra zijn weduwen van criminelen die hij volgens hen zelf heeft laten vermoorden. De getuigenissen van de vrouwen komen boven op die van sleutelgetuigen die hem hebben aangewezen als opdrachtgever voor moorden - zoals twee kroongetuigen en twee mannen die zijn vermoord nadat ze de politie hadden gezegd dat Holleeder ze zou laten liquideren: vastgoedbaron Willem Endstra en kroegbaas Thomas van der Bijl.

2. Wat is de kracht van deze verklaringen?
Voornamelijk het gegeven dat de vrouwen ze hebben afgelegd zonder tegenprestatie - behalve bescherming. Criminele getuigen zoals kroongetuigen Fred Ros en Peter la Serpe kunnen nog neergezet worden als 'koopgetuigen', omdat justitie in ruil voor hun biecht een nieuw leven voor hen regelt op een geheime plek. In die zin zijn de vrouwen minder verdacht. Zij lijken oprecht gedreven door wanhoop. Bovendien kunnen zij door de verdediging van Holleeder uitgebreid verhoord worden - in tegenstelling tot Endstra en Van der Bijl, die zijn geliquideerd. Dat is in een strafzaak van belang.

3. Waarom heeft justitie die zo belastende verklaringen twee jaar in de kluis gehouden terwijl Holleeder vrij bleef?
Het bewijs dat de aanklagers hadden tegen Holleeder, was nog te dun om een kansrijke liquidatiezaak voor de rechter te brengen. Nadat 'moordmakelaar' Fred Ros in september als tweede kroongetuige was ingebracht in het hoger beroep van liquidatiezaak Passage, kon justitie zijn biecht ook tegen Holleeder inbrengen. Na eerste verificatie door de recherche, vond justitie Ros' relaas genoeg om het ook tegen Holleeder in te zetten.

4. Zal justitie Holleeder nu meer liquidaties aanwrijven?
Dat ligt voor de hand. Tot nu toe is hij aangeklaagd voor de moorden op vastgoedhandelaar Kees Houtman en diens vriend Thomas van der Bijl, maar de vrouwen beschuldigen hem in elk geval ook van de moorden op Cor van Hout en Sam Klepper. De vraag is of justitie die dossiers nu sterk genoeg vindt om Holleeder daarmee te vervolgen. Mogelijk hebben ze ook nieuwe informatie ingebracht over de liquidatie van Willem Endstra en John Mieremet - de gewezen misdaadpartner van Klepper.

5. Lopen de drie vrouwen gevaar nu hun verklaringen tegen Holleeder bekend zijn?
Ze worden door justitie beschermd en dat lijkt verstandig. Hoewel ze zelf in De Telegraaf benadrukken dat ze alléén tegen Holleeder getuigen, is praten met de politie in het milieu heel gevaarlijk. Holleeder zelf kan vanuit de Extra Beveiligde Inrichting in Vught weinig uitrichten, maar ook (mogelijke) medeverdachten van Holleeder kunnen zich grote zorgen maken te worden meegesleurd in zijn zaak - en zouden kunnen proberen de vrouwen het spreken te beletten.

Lees ook: Zussen en ex leveren cruciaal bewijs tegen Willem Holleeder

Willem Holleeder en Cor van Hout in 2002. Beeld Leo Vogelzang
Willem Holleeder en Cor van Hout in 2002.Beeld Leo Vogelzang
Willem Holleeder Beeld anp
Willem HolleederBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden