Geveilde muntstukken alsnog in Joods Historisch

De originele muntstukken uit het geldkistje van de in de oorlog vermoorde 19-jarige Duits-Joodse Peter Redlich zijn nagenoeg allemaal getraceerd.

Beeld Peter Lange, JHM

Ze zijn bij de tentoonstelling over het gevonden geldkistje en de daarin aangetroffen brieven en getuigenissen in het Joods Historisch Museum gevoegd.

Het door een elektricien gevonden geldkistje met getuigschriften, een brief uit Mauthausen, een foto en geld zat zeventig jaar verstopt in een kruipruimte op de Stadionkade waar de familie Redlich in de oorlog woonde. Het museum sprak van 'een spectaculaire vondst'.

De bewoonster vande Stadionkade had het kistje met de documenten aan het museum geschonken, maar bracht het aangetroffen geld naar een veiling. Het museum en het veilinghuis Corinphila, waar de munten in maart waren geveild, ondernamen een zoektocht naar de koper.

De Amsterdamse verzamelaar die de munten voor 220 euro had gekocht, was bereid deze aan het museum te verkopen.

Beeld Hanneloes Pen

Nathan Bouscher, directeur van Corinphila: "De koper wilde de munten direct afstaan. Hij kon ze moreel niet houden. De munten zagen er ineens anders uit, zei hij." Uit een inventarisatielijst blijkt dat er 52 zilveren guldens, 2 zilveren rijksdaalders, 31 dubbeltjes en 16 kwartjes in Peters geldkistje zaten.

Razzia
Peter werd op 11 juni 1941 tijdens een razzia gepakt en twee maanden later vermoord. In het kistje zat nog een brief van hem uit Mauthausen. Het museum is verheugd dat de originele munten bij de collectie liggen.

"De muntstukken horen bij Peters kasboek in onze vitrine te liggen. Waarschijnlijk was het zijn laatste loon van drie maanden. Peters werkgever, Asscher Interieurs, had het na zijn deportatie aan zijn ouders gezonden," zegt Erik Koopman van Collectiebeheer van het JHM.

Uit Peters kasboek blijkt dat hij 3,97 gulden per week verdiende. Peters ouders en zijn jongere broertje Günther overleefden de oorlog ook niet.

Lees ook: Spectaculaire vondst in een kruipruimte in Zuid: een kistje met het leven van de Joodse Peter

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden