Gevechten rond internationale luchthaven Jemen

Strijders die loyaal zijn aan Ali Abdullah Saleh, de vroegere president van Jemen, hebben vandaag een deel van de internationale luchthaven van de zuidelijke stad Aden bestormd. Het leger greep in en bestookte de strijders vanuit pantservoertuigen. De luchthaven sloot de deuren, terwijl meerdere explosies gehoord konden worden.

Redactie
Leden van een militie loyaal aan president Hadi van Jemen in Aden, vandaag. Beeld epa
Leden van een militie loyaal aan president Hadi van Jemen in Aden, vandaag.Beeld epa

De strijders, een eenheid politiecommando's die op de hand is van Saleh, slaagden erin een deel van de luchthaven in handen te krijgen voor ze op verzet stuitten. Drie van hen werden gedood en tien gevangen, zeiden bronnen bij de medische en veiligheidsdiensten.

Aden is de thuisbasis van huidig president Abed Rabbo Mansour Hadi, die vorige maand in de hoofdstad Sanaa wist te ontsnappen aan een huisarrest dat hem door sjiitische Houthi-rebellen was opgelegd. Hadi trok zich terug in Aden, bleef volhouden dat hij de legitieme leider van het land is en benoemde Aden tot tijdelijke hoofdstad. Maar als de luchthaven in handen valt van de Saleh-strijders dwingt dat Hadi verder in zijn isolement.

Steun

Saleh werd in 2011 na een volksopstand verdreven als president. Hij geniet nog steeds veel steun in Jemen - in Aden kan hij rekenen op de loyaliteit van twee legereenheden - en probeert van de huidige crisis gebruik te maken om zijn invloed te herwinnen. Zijn strijders richtten zich eerder op een basis naast het oostelijk deel van de luchthaven.
Meer dan honderd reizigers, die even tevoren aan boord waren gegaan van een vliegtuig met bestemming Caïro, werden in allerijl naar de terminal begeleid, waar ze buiten bereik waren van rondvliegende kogels. Onder hen bevond zich een verslaggever van persbureau AP.

De Houthi-rebellen kregen vorig jaar Sanaa en meerdere provincies in het noorden van het land in handen. In januari riepen zij zichzelf uit tot heersers over Jemen. Ondertussen is Saleh niet de enige die in deze tijden van onzekerheid zijn kans ruikt. De Jemenitische tak van Al-Qaida pleegt vaker aanslagen op het leger, maar ook op de sjiitische rebellen.

Een tank van het Jemenitische leger in Aden vandaag. Beeld epa
Een tank van het Jemenitische leger in Aden vandaag.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden