Plus

Gevecht om historische molen De Otter legt wieken lam

De strijd om De Otter is verworden tot een akelige vechtscheiding, met de houtzaagmolen in West als kind van de ­rekening.

Patrick Meershoek
Houtzaagmolen De Otter Westerpark Beeld ANP
Houtzaagmolen De Otter WesterparkBeeld ANP

Daar zaten ze weer voor de rechter, het stadsdeel West en het bestuur van de stichting die de molen in eigendom heeft. Het kan de zevende of de achtste keer zijn geweest: in de loop van de jaren is iedereen de tel kwijtgeraakt en zijn velen het spoor bijster. Ook de bestuursrechter maakte een wat vermoeide indruk.

Zij opende de zitting met de constatering dat de procedure verschrikkelijk lang loopt. "Ik heb dit niet eerder zo meegemaakt," zei ze, en dat kon gerust worden opgevat als een smeekbede aan de partijen om er toch in vredesnaam eens een punt achter te zetten.

Gek genoeg zeggen beide partijen te handelen uit liefde voor de historische houtzaagmolen uit 1632. In 2004 vroeg de stichting toestemming van het stadsdeel Westerpark om de molen te mogen overbrengen naar een themapark voor industrieel erfgoed in Uitgeest.

Als gevolg van de nieuwbouw aan de Kostverlorenvaart zou daar niet langer voldoende wind te vinden zijn.

Het stadsdeel wilde het monument behouden en weigerde medewerking, tot nog toe met steun van opeenvolgende rechters.

Vergeeld document
Terwijl De Otter sinds de start van de vechtscheiding met lamme wieken staat te wachten op betere tijden, blijven de partijen hardnekkig weigeren tot een vergelijk te komen.

In plaats daarvan heeft de juridische strijd zich inmiddels verdiept tot onder meer een dispuut over de rechtsgeldigheid van een handgeschreven briefje uit 1632, waarmee de stad de eerste eigenaar van de molen een ­eeuwigdurend zakelijk recht voor de grond in handen gaf.

De geldigheid van dat vergeelde document kan van belang zijn bij de overdracht van de grond aan een volgende gebruiker

Daar werd tijdens de zitting met geen woord over gerept, maar de afgelopen weken gonsde in de molen­wereld al het gerucht dat de stichting inmiddels een voorlopig contract heeft gesloten met een ondernemer die de molen in oude luister wil herstellen en uitbreiden met een klein museum en wat horeca.

Een mooi plan, dat ook nog naadloos aansluit bij de wens van het stadsdeel om De Otter op zijn huidige plaats te ­behouden, en de wens van het stadsbestuur om ook buiten het centrum enkele toeristische attracties te zien verschijnen.

Dreigement
De rechtzaal is geen plek om zoete broodjes te bakken en daarom herhaalde het bestuur van de stichting het dreigement om de molen weg te halen uit Amsterdam.

Volgens de raadsman kan op de huidige plek een replica van de molen worden neergezet, zodat het stadsdeel zijn mooie plaatje heeft en de eigenaar een molen in de polder bij Uitgeest die naar hartenlust kan draaien en zagen. De delegatie van het stadsdeel liet meteen weten hier nooit aan te zullen meewerken.

De rechtbank doet binnen zes weken uitspraak.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden