Gevangenisstraf geëist tegen Serviër voor bezit springstof

Voor het bezit van een kilo springstof om de auto van een Turkse crimineel op te blazen in 2004 eist justitie drie jaar cel tegen de Serviër Nebosja I. In zijn dossier figureren veel Amsterdamse criminelen.

Paul Vugts
Advocaat Jan-Hein Kuijpers vroeg de rechtbank I. vrij te spreken en niet af te gaan op de beschuldigingen in 2005 Beeld anp
Advocaat Jan-Hein Kuijpers vroeg de rechtbank I. vrij te spreken en niet af te gaan op de beschuldigingen in 2005Beeld anp

In een groot onderzoek naar Willem Holleeder luisterde de recherche eind 2004 enkele Joegoslaven uit Holleeders entourage af, zoals 'Paja' M. en 'Bato' P.

Via hen kwamen weer Servische en Kroatische verdachten 'over de tap' die met een partij serieuze wapens in de weer leken. Eind oktober 2004 vond de politie die wapens inderdaad.

Kort daarna werden officieren van justitie Koos Plooij en Fred Teeven gealarmeerd op basis van afgeluisterde telefoongesprekken waaruit het beeld rees dat de groep een zware bomaanslag voorbereidde.

Twee pakketten springstof
Gedurende het onderzoek ontplofte op 11 november 2004 in een woning in Den Haag het slaghoedje van de bom die volgens justitie in de maak was. De klap sloeg een gat in de vloer en verwondde de maker aan handen en gezicht.

Justitie is ervan overtuigd dat Nebosja I. de ­kilo springstof, genoeg om wel tien auto's mee op te blazen, vervolgens naar een huis in de Van Heenvlietlaan in Amsterdam-Buitenveldert bracht - omdat hij zou hebben gevreesd dat de Haagse politie op de klap af zou komen.

Een dag later, op 12 november, vond de politie onder een bed de twee pakketten springstof met daaraan een metalen rooster en daar weer aan een telefoon met draadjes die volgens de recherche tot ontstekingsmechanisme was omgebouwd.

Dat paste bij afgeluisterde gesprekken waarin werd besproken dat 'de zwarte op de min' moest en 'de rode op de plus'.

Doodvonnis
Op plattegronden van Rotterdam was de garage van crimineel T.K. aangegeven: het doelwit van de bomaanslag. In een zwarte envelop zat een verknipte foto van K., wat in de Turkse onderwereld als doodvonnis geldt.

Nebosja I. werd vorig jaar in Hongarije gearresteerd en aan Nederland uitgeleverd. Na negen maanden voorarrest werd hij toen in afwachting van de behandeling van zijn zaak op vrije voeten gesteld.

Nu was I. uit Belgrado gekomen om de Amsterdamse rechtbank uit te leggen dat hij niet wist van explosieven en dat de telefoon met de draadjes gebruikt zou worden voor het 'skimmen' van pinautomaten in Engeland.

Zijn in 2005 al veroordeelde medeverdachten zouden de opdracht voor het opblazen van de auto niet van hém hebben gekregen, maar van de Turks-Amsterdamse crimineel Nedim Imaç, die in 2007 werd geliquideerd.

Volstrekt onaannemelijk
Aanklager Plooij noemde I.'s verhaal 'volstrekt onaannemelijk' en memoreerde dat in de afgeluisterde gesprekken sprake was van 'een bom'. Als Imaç al een rol zou hebben gespeeld, dan is I.'s rol nog 'niet weg te poetsen'.

Advocaat Jan-Hein Kuijpers vroeg de rechtbank I. vrij te spreken en niet af te gaan op de beschuldigingen in 2005 van zijn 'rondkakelende' medeverdachten en de uitleg die de recherche aan de gesprekken geeft, maar I.'s alternatieve scenario te volgen.

Als de rechtbank I. veroordeelt, hoopt Kuijpers op een straf gelijk aan het voorarrest. I. had zijn koffer voor niets mee: ook de rechtbank gunt hem zijn vrijheid tot de uitspraak op 10 januari.

Sleutelfiguren

In het dossier tegen Nebosja I. figureren beruchte criminelen die tot tien, vijftien jaar geleden nog sleutelrollen speelden in de Amsterdamse onderwereld. Sindsdien zijn ze in grote strafzaken berecht of vermoord.

Willem Holleeder zat vanaf 2006 zes jaar in de cel voor verscheidene afpersingen, was daarna enkele jaren vrij en zit sinds december 2014 vast op verdenking van het geven van moordopdrachten die liefst zes mannen het leven kostten.

Maruf 'Paja' M. werd in verscheidene grote strafzaken vervolgd, voor afpersing (in Holleeders zaak) en voor betrokkenheid bij aanslagen op andere criminele kopstukken, maar de rechters veegden de belangrijkste aanklachten van tafel.

Milos 'Bato' P. werd eveneens voor een reeks aanslagen op in Amsterdam actieve criminelen vervolgd, maar werd in de meeste zaken vrijgesproken.

Nedim Imaç werd gelauwerd als voorzitter van de Amsterdamse amateurvoetbalclub Türkiyemspor - als prins bezocht Willem Alexander zijn multiculturele club - maar handelde ondertussen volop in heroïne. Hij werd in 2007 geliquideerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden