Gevangenissen strenger met verlof gedetineerden

Het regime in gevangenissen en ­forensische klinieken is aangepast sinds duidelijk is geworden welke fouten zijn gemaakt in het dossier van moordenaar Michael P.

De kliniek waar verdachte Michael P. verbleef.Beeld ANP

In gevangenissen in onder meer Zwolle, Zutphen en Lelystad zijn de verlofregels aangescherpt: gedetineerden die zijn veroordeeld voor ernstige gewelds- en zedendelicten komen minder snel in aanmerking voor verlof, moeten terug naar een strenger gevangenisregime of langer daaronder blijven staan.

Verlofregelingen

Dat blijkt uit een brief die de Dienst Justitiële Inrichtingen naar alle gevangenisdirecteuren heeft gestuurd. De aanscherping betreft onder meer veroordeelden voor moord, mishandeling, diefstal met geweld en verkrachting, die voor het laatste deel van hun straf naar een forensische kliniek met meer vrijheden zouden gaan. Volgens Justitievakbond Juvox wordt ook bij criminelen die niet naar een kliniek gaan, ‘nauwgezetter gekeken naar verlofregelingen’.

In sommige gevallen moeten gedetineerden terug naar de gesloten inrichting of daar langer blijven. Ook is het verlof tijdens een eerdere fase van de straf van tafel gegaan, is een risicoanalyse bij deze groep veroordeelden altijd verplicht en heeft het Openbaar Ministerie de mogelijkheid gekregen een bindend advies te geven over versoepeling van gevangenisregime.

Noodzakelijk

Juvox noemt de maatregelen ‘noodzakelijk’, maar zegt wel dat ze leiden tot extra werkdruk in de gevangenissen, die al jaren kampen met onderbezetting. “Daarnaast raken criminelen gefrustreerd, wat zorgt voor veiligheidsrisico’s,” zegt voorzitter Marcel Smit.

Minister Dekker (Rechtsbescherming) laat weten dat alle gevallen van veroordeelden die wegens ernstige delicten in een kliniek zitten, zijn doorgelicht en dat het ‘bewustzijn over de risico’s van vrijheden is vergroot’ voor andere veroordeelden.

Tbs-advocaat Job Knoester noemt de maatregelen ‘paniekvoetbal voor de bühne’. “Dit werkt niet. Door aan het einde van de straf vrijheden in te perken, is de drempel voor gedetineerden om terug te keren naar de maatschappij juist hoger geworden.” De maatregelen zijn het gevolg van een politiek signaal dat ‘contraproductief werkt’. “De gedachte is dat minder vrijheden zorgen dat de veiligheid toeneemt. Dat is niet zo.” 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden