'Gevangenen in Libië doodgemarteld'

In detentiecentra in Libië worden vermeende aanhangers van de gevallen dictator Muammar Kaddafi (1942-2011) gemarteld, met in een aantal gevallen dodelijke afloop. Dit heeft de mensenrechtenorganisatie Amnesty International (AI) gezegd. Ook Artsen zonder Grenzen doet melding van marteling.

ANP/Redactie
Gewonde Libiër in een ziekenhuis in Tripoli. Beeld reuters
Gewonde Libiër in een ziekenhuis in Tripoli.Beeld reuters

Medewerkers van AI hebben zwaargewonde gevangenen waargenomen in gevangenissen in Tripoli, Misurata en Gheryan. Gevangenen hadden er als gevolg van de martelingen grote open wonden op hun lichaam en aan het hoofd.

AzG
Artsen zonder Grenzen heeft laten weten zijn werkzaamheden in gevangenissen in het Libische Misurata op te schorten, omdat er gevangenen worden gemarteld en er niet de hulp krijgen die nodig is. De medische teams van AzG zien steeds vaker patiënten met verwondingen die het gevolg zijn van 'martelingen tijdens ondervragingen'.

Sinds augustus behandelden de artsen 115 gemartelde gevangenen in Misurata. De autoriteiten hebben echter herhaalde oproepen om aan de martelingen een eind te maken naast zich neergelegd en in ten minste één geval dringende medische verzorging aan een gevangene onthouden.

Handlangers
Gisteren klaagde de mensenrechtenchef van de VN, Navi Pillay, tegenover de Veiligheidsraad in New York dat in Libië milities en bendes hun gevangenen martelen. Duizenden mensen worden ervan beschuldigd handlangers te zijn geweest van Kaddafi.

De strijders in Misrata vervulden een leidende rol in de acht maanden durende burgeroorlog die leidde tot de val van Kaddafi. Onder diens bewind werd er in Libische gevangenissen veel gemarteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden