Gevangenen Haïti zitten er warmpjes bij, bevolking nog steeds dakloos

Achttien maanden na de verwoestende aardbeving, is het leven eindelijk een beetje beter voor ten minste één groep Haïtianen: de gevangenen. Terwijl tienduizenden overlevenden van de aardbeving nog altijd wonen in tenten en geïmproviseerde hutjes, hebben enkele gevangenissen al een complete make-over ondergaan.

Onder andere de Nationale gevangenis in Port-au-Prince staat op het lijstje om opgeknapt te worden. Beeld ap

Pogingen om het puin te ruimen en de huizen weer op te bouwen lopen keer op keer vast. Ondertussen worden de omstandigheden in de gevangenissen dus wel verbeterd. Dit onder supervisie van de internationale gemeenschap. De Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada, de Verenigde Naties en het Internationale Comité van het Rode Kruis zijn begonnen met projecten die gericht zijn op verbetering van omstandigheden in de gevangenissen, die omschreven worden als een van de ergste ter wereld.

Erbarmelijk
Deze internationale operatie was al gestart voor de aardbeving. De omstandigheden in Haïtiaanse gevangenissen zijn erbarmelijk. Cellen zijn het huis van ratten en ander ongedierte. Het is er heet, vies en ziektes zijn er niet vreemd. Cholera heeft al tientallen gevangenen het leven gekost. De gevangenissen zijn overbevolkt en gevangenen slapen nauwelijks in de vieze hangmatten of op de harde vloer.

Prioriteiten verschoven
Om deze redenen hebben internationale hulporganisaties hun prioriteiten verschoven van de wederopbouw van Haïti naar herinrichting en opbouw van de gevangenissen. De wederopbouw loopt vast door geschillen binnen de slecht functionerende overheid. Hulporganisaties staan dus machteloos en kunnen de bevolking niet helpen. Daar plukken de gevangenen nu dus de vruchten van.

Investeren
Zo worden de gerenoveerde gevangenissen opnieuw voorzien van een laagje verf, worden nieuwe toiletten geïnstalleerd en de slaapplaatsen vernieuwd. Ook moet elke gevangene in zijn cel de beschikking krijgen over schoon water. De Verenigde Staten investeren 30 miljoen dollar in het trainen van gevangenispersoneel en de bouw van een speciale vrouwengevangenis. Groot-Brittannië pompt op haar beurt geld in een centrum voor minderjarige criminelen.

De nieuwe president van Haïti, Michel Martelly, heeft gezegd dat hij het rechtssysteem wil hervormen en opbouwen. Ook wil hij veel aandacht besteden aan de onderwerpen milieu, werkgelegenheid en onderwijs. Hij is alleen nog niet erg opgeschoten, omdat hij werd beëdigd in mei en de regering zijn benoeming nog steeds niet heeft goedgekeurd. Maar toch ziet hij vooruitgang: 'Er is nog een lange weg te gaan, maar er is veel om hoopvol over te zijn'.

De bevolking woont nog altijd in geïmproviseerde hutjes. Beeld REUTERS
Haïti ligt nog steeds in puin. Beeld ap
Er wordt niets aan wederopbouw gedaan door de slecht functionerede regering. Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden