Gevangenen Guantanamo krijgen het tijdens ramadan iets makkelijker

Een deel van de gevangenen die in eenmanscellen worden vastgehouden op Guantanamo Bay, zijn overgeplaatst naar een gemeenschappelijk verblijf omdat het ramadan is. Dat geldt niet voor de 106 hongerstakers, waarvan een deel dwangvoeding krijgt omdat ze teveel gewicht hebben verloren.

Screenshot van de video van de rapper Mos Def, die dwangvoeding ondergaat om de praktijk op Guantanamo aan de kaak te stellen.Beeld screenshot

De gevangenen in Kamp Zes (het drukst bevolkte deel van Guantanamo) werden tot april dit jaar zo vastgehouden dat ze maar weinig contact met hun bewakers hoefden te hebben en wel met elkaar in contact waren. Ze konden bijna continu naar een recreatieveld in de buitenlucht gaan. In april kwamen de gevangenen in opstand vanwege de uitzichtloze situatie en de slechte omstandigheden in het kamp. Ze bedekten de camera's, wat leidde tot gevechten met de bewakers, en sindsdien worden de gevangenen in eenmanscellen opgesloten.

Nu het ramadan is, mogen veertig gevangenen weer in de gemeenschappelijke ruimte leven. Dertig anderen mogen na zonsondergang hun vasten breken met een gezamenlijke maaltijd.

In totaal worden er nog 166 mensen vastgehouden op Guantanamo Bay, en 106 van hen zijn formeel in hongerstaking. Daarmee wordt bedoeld dat ze negen opeenvolgende maaltijden hebben overgeslagen. 45 van deze mensen hebben daarmee zoveel gewicht verloren, dat ze voor dwangvoeding aanmerking komen. Dat zou tijdens de ramadan alleen na zonsondergang, en voor zonsopgang gebeuren.

Rechter
Een Syrische gevangene was naar de rechter gestapt om deze dwangvoeding te stoppen, maar afgelopen maandag verklaarde een Amerikaanse rechter uit Washington DC zich onbevoegd om over deze kwestie te oordelen. 'Alleen president Barack Obama kan ingrijpen', zei ze.

Rechter Gladys Kessler stelt in haar vonnis wel dat er 'consensus lijkt te zijn dat dwangvoeding in strijd is met het internationaal recht op een menselijke behandeling'. 'Door de getuigenissen van de gevangenen is het zeer duidelijk dat de methode van het voeden onder dwang pijnlijk en vernederend is.'

Protestvideo
Om te protesteren tegen de dwangvoedingen, heeft de Amerikaanse rapper en acteur Mos Def dezelfde behandeling ondergaan: hij liet zich vastbinden, waarna er een buisje door zijn neus naar zijn maag werd gebracht. Het is moeilijk om naar te kijken: hij krimpt ineen en smeekt om te stoppen, en barst uiteindelijk in huilen uit. In Guantanamo worden mensen soms tot twee uur op de stoel vastgehouden om te voorkomen dat ze het voedsel weer uitbraken.

Het filmpje is op het internet geplaatst en heeft wisselende reacties opgeleverd: sommigen twitteren dat hij een slechte acteur is die sterk overdrijft, maar de meesten vinden het lovenswaardig dat hij aan de kaak stelt hoe gevangenen op Guantanamo worden behandeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden