Gevangene krijgt hulp bij carrière

Foto ANP Beeld
Foto ANP

DEN HAAG - Het ministerie van Justitie en UWV Werkbedrijf gaan in het hele land gedetineerden aan een baan helpen.

Een proef in de gevangenis van Lelystad is dermate succesvol, dat in zes andere gevangenissen nog dit jaar wordt begonnen met het aanbieden van opleidingen, trainingen en beroepskeuzetests aan gevangenen. Volgend jaar volgen alle andere penitentiaire inrichtingen.

De Dienst Justitiële Inrichtingen en UWV Werkbedrijf (voorheen CWI) begonnen in april met het proefproject in Lelystad. Werknemers van UWV nemen bij gedetineerden onder meer beroepskeuze- en competentietests af. Zonodig kan de gedetineerde een aanvullende studie doen. Ook wordt gekeken naar welke beroepen vraag is op de arbeidsmarkt in de regio waar de gedetineerde zich na zijn straf gaat vestigen. Ook bieden de werkcoaches van UWV gevangenen hulp bij sollicitaties.

Sinds de start zijn veertien gedetineerden aan werk geholpen. Zij hebben een baangarantie voor een jaar. Vijftig gevangenen worden nog begeleid door een werkcoach.

Justitie hoopt met het project te voorkomen dat gedetineerden terugglijden in de criminaliteit. Als ze een baan hebben, is die kans daarop minder groot. (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden