Gevallen Chinese politicus Bo Xilai aangeklaagd

De in ongenade geraakte Chinese politicus Bo Xilai is donderdag in de stad Jinan aangeklaagd voor corruptie, het aannemen van steekpenningen en machtsmisbruik. Dat heeft het persbureau Xinhua gemeld. Het is nog niet bekend wanneer het proces van start gaat, dat waarschijnlijk grotendeels achter de schermen plaats zal vinden.

Bo Xilai in 2010. Beeld REUTERS
Bo Xilai in 2010.Beeld REUTERS

Bo (64) had als partijchef van de miljoenenstad Chongqing een grootse politieke toekomst voor zich tot een schandaal rond de moord op een Britse zakenman zijn val inluidde. Zijn echtgenote werd veroordeeld voor de moord, Bo zelf moest het veld ruimen en werd in verband gebracht met corruptie en andere misstappen.

Velen denken dat het niet zozeer Bo's misstappen, maar veeleer zijn hoogmoed was, zijn wens tot het hoogste echelon door te breken, die tot zijn val leidden. "De beschuldigde Bo Xilai maakte, als ambtenaar, misbruik van de privileges die aan zijn ambt verbonden zijn om anderen te bevoorrechten en ontving op illegale wijze grote hoeveelheden geld en andere zaken", staat in de tekst van de aanklacht. De partijbonzen die vorig jaar de nieuwe samenstelling van de partijleiding moesten bepalen, bleken na Bo's val sterk verdeeld over de personen die de openvallende posities moesten invullen.

Het proces is voor president Xi Jinping daarom van groot belang, zegt Willy Lam van de Chinese Universiteit van Hong Kong, omdat het toont dat hij 'primus inter pares' is en zijn gezag kan doen gelden over de partijgenoten. 'Het toont dat hij een persoon is die de verschillende facties kan verenigen, niet alleen de groep prinsen (partijbonzen die voorbestemd zijn voor hoge functies, red.) maar binnen de partij als geheel.'

Daarnaast is het proces een uitgelezen moment voor Xi om zijn zelf geschapen beeld van kruisvaarder tegen corruptie en andere vormen van machtmisbruik eer aan te doen, vindt Dali Yang, hoofd van het Centrum van de Universiteit van Chicago in Beijing.

De Hong Kongse krant Ta Kung Pao meldde woensdag dat Bo omgerekend zo'n drie miljoen euro heeft verduisterd. Analisten schatten dat dat Bo een gevangenisstraf van tien tot vijftien jaar kan opleveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden