Gevaarlijke verdachte was op verlof

AMSTERDAM - De 23-jarige overvaller van wie justitie vorige week een foto verspreidde omdat hij zeer gevaarlijk werd geacht, werd kort daarvoor geschikt gevonden voor onbegeleid verlof. Hij keerde na zijn verlof niet terug naar de penitentiaire inrichting in Rekken.De man heeft inmiddels bekend twee gewapende overvallen te hebben gepleegd.

Hij zat in Rekken omdat de rechter hem een zogeheten PIJ-maatregel (Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen) oplegde voor gewelddadige incidenten. PIJ is een strafrechtelijke maatregel waarbij een ontwikkelingsstoornis wordt behandeld.

Volgens het openbaar ministerie 'mocht de man voor een paar uurtjes onbegeleid naar buiten'. ''Omdat hij eerder gewelddadig was geweest, hebben we zijn foto vrijgegeven.''

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie wil niet ingaan 'op individuele dossiers' maar 'als je inschat dat onbegeleid verlof leidt tot strafbare feiten, verleen je het natuurlijk niet'. Volgens de woordvoerder is onbegeleid verlof inherent aan het systeem wat we hebben waarbij jongeren de maatschappij weer ingaan'.

De man ontsnapte op 16 augustus uit een penitentiaire inrichting in Rekken en pleegde diezelfde dag al een overval op een seksshop in de Warmoesstraat in het Centrum, waarbij hij met een mes dreigde. Op 22 augustus overviel hij drankwinkel Gall & Gall. Opnieuw dreigde hij met een mes. Hij bond de winkelier vast. Kort nadat de foto van de man was verspreid, werd hij zaterdag op het station van Zutphen aangehouden.

Het was de tweede keer in korte tijd dat de politie een foto van een zeer gevaarlijke geachte misdadiger had verspreid. Dat gebeurde eerder na de overval op avondwinkel Car Check in Amstelveen, waarbij de winkelier door een zestienjarige jongen werd doodgestoken.

Deze jongen bleek kort voor de dodelijke steekpartij te zijn ontsnapt uit gesloten inrichting De Koppeling voor jongeren met gedragsproblemen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden