'Gevaarlijke' Egyptische pubermeisjes veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf

Een groep Egyptische vrouwen in de leeftijd van 15 tot 25 jaar is veroordeeld tot gevangenisstraffen van elf jaar. Ze liepen eerder deze maand mee in een vreedzame demonstratie in Alexandrië, de tweede stad van Egypte. Volgens de aanklagers zijn deze aanhangsters van de Moslim Broederschap echter terroristen die erop uit waren de openbare orde te verstoren.

De vrouwelijke demonstranten - onder wie 7 minderjarigen - tijdens hun proces in Alexandrië. Beeld EPA
De vrouwelijke demonstranten - onder wie 7 minderjarigen - tijdens hun proces in Alexandrië.Beeld EPA

Het is uitzonderlijk dat zo'n grote groep vrouwen (21 in totaal, van wie er zeven minderjarig zijn) is gearresteerd en veroordeeld. Het nieuws heeft een golf van verontwaardiging veroorzaakt in Egypte - op de sociale media maar ook in de publieke arena.

De populaire journalist, politicus en poëet Hamdeen Sabbahi riep interim-president Adly Mansour via Twitter op om de meisjes gratie te verlenen. De woordvoerder van het Front voor Nationale Redding Azazi Ali Azazi liet weten dat een dergelijke strenge veroordeling niet past binnen het tijdperk van na de revolutie.

Nieuwe wet
Sinds Mohamed Morsi middels een coup in juli van dit jaar van zijn post werd verdreven zijn er in Egypte geregeld demonstraties. Aanhangers van de Moslim Broederschap eisen de terugkeer van 'hun president'. Die zit gevangen in Alexandrië en wordt naar verwachting over enkele dagen berecht. In de aanloop van zijn proces zijn de demonstraties intenser geworden. De interim-regering heeft daarom een nieuwe wet aangenomen die het recht op publiek demonstreren verder inperkt.

In een persconferentie op woensdag verdedigde de Egyptische interim-minister Hazem el-Bablawi de nieuwe wet. Hij stelde dat het 'een noodzakelijke stap' is dat Egyptenaren voortaan van hogerhand toestemming vragen om te protesteren. 'Het kabinet bevestigt dat het de wet volledig ten uitvoer zal brengen om zijn steun te betuigen aan de politie en hun strijd tegen terrorisme. De wet is aan verandering onderhevig, maar alleen via de juiste kanalen.'

Lid van een terroristische organisatie
De tot de gevangenis veroordeelde jonge vrouwen - die werden gearresteerd vóórdat de nieuwe wet van kracht werd - liepen mee in een demonstratie eerder deze maand. Ze vormden een menselijke ketting en deelden flyers uit.

Volgens de aanklagers hebben de vrouwen zich schuldig gemaakt aan het aanzetten van geweld, het vernielen van publieke bezittingen, het blokkeren van het verkeer, sabotage en lidmaatschap van een terroristische groepering.

Egyptische mensenrechtenorganisaties hebben verontrust gereageerd op het bericht en pleiten voor onmiddellijke vrijlating van de vrouwen.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden