Gevaar van extreemrechts is minder groot dan het lijkt

De voorman van de Nederlandse Volks-Unie (NVU) mocht zijn verhaal doen bij Pauw, een bewonersavond werd afgelast omdat extreemrechtse aanhang zou langskomen. Hoe terecht is de angst voor extreemrechts?

Maarten van Dun
Rapport van de AIVD verwijt linkse onderzoeksgroepen de omvang van extreemrechts op te blazen Beeld anp
Rapport van de AIVD verwijt linkse onderzoeksgroepen de omvang van extreemrechts op te blazenBeeld anp

Constant Kusters, leider van de extreemrechtse NVU, claimt een hoop voor elkaar te krijgen in de strijd tegen asielcentra. Het geschreeuw van de NVU leidt tot ophef en maatregelen, maar de rol van het kleine clubje wordt volgens deskundigen schromelijk overschat.

'Purmerend is een bastion van ons, we zijn daar heel sterk,' zegt Kusters. 'Wij hebben daar samen met andere partijen de komst van het asielzoekerscentrum tegengehouden.'

Kusters en zijn leden gaan naar informatieavonden over asielzoekerscentra in heel Nederland, zegt hij - in Purmerend, Enschede, Beverwaard en Steenbergen. 'Daar adviseren wij bijvoorbeeld het AZC Alert over spandoeken en demonstraties. We hebben zo'n duizend leden, van wie honderd tot honderdvijftig mensen actief zijn.'

Schreeuwende mannen
Kusters mocht aanschuiven bij talkshow Pauw om erover te vertellen.
De bewering dat leden van zijn organisatie bij veel informatieavonden over asielzoekerscentra zijn, klopt helemaal niet, zeggen onderzoekers die extreemrechts in de gaten houden. 'De NVU heeft rond de dertig actieve leden, die nauwelijks organisatiekracht hebben. Het zijn vaak mensen die grote moeite hebben hun leven op de rit te houden,' zegt Willem Wagenaar van de Anne Frank Stichting.

AZC Alert - en ook de afsplitsing AZC-Alert, met een streepje dus - zeggen nooit contact met de NVU te hebben gehad. En leden van de NVU hebben zij nooit op inspraakavonden gezien. Dat die schreeuwende mannen in Steenbergen en Purmerend daar stonden uit naam van NVU of een andere rechts-extremistische organisatie, lijkt uiterst onwaarschijnlijk.

De burgemeester van Harlingen annuleerde vorige week een informatieavond, nadat de NVU haar komst had aangekondigd. Maar het is zeer de vraag of dat echt zou zijn gebeurd.

Angst onterecht
Een rapport van de AIVD verwijt de linkse onderzoeksgroepen Kafka en Anti-Fascistische Actie (AFA) de omvang van extreemrechts op te blazen. Zij ontlenen hun bestaansrecht immers aan het bestrijden van radicaal rechtse geluiden. Maar zelfs Kafka en AFA schatten het aantal actieve NVU-leden op hoogstens enkele tientallen.

'De angst en aandacht die er nu is voor extreemrechts, is niet terecht,' zegt Wagenaar. 'Groepjes als de NVU doen wat ze al veel langer doen. Die organisaties spelen geen rol van betekenis. Bij inspreekavonden zie ik wel eens een individu uit extreemrechtse kringen, maar er is geen sturende hand.' Volgens anderen zijn de schreeuwende demonstranten vooral 'jongens met stadionervaring'.

Vandaag (3/11) in Het Parool: De extreemrechtse flank heeft talloze afsplitsingen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden