Gevaar gaslek geweken

AMSTERDAM - De bron van het gaslek op het Westergasfabriekterrein is nog steeds niet gevonden. Wel zijn er volgens stadsdeel Westerpark maatregelen genomen waardoor er geen explosiegevaar meer is voor het kinderdagverblijf Samsam. Het riool, waardoor het gas bij het kinderdagverblijf had kunnen komen, is afgesloten met gasdicht beton. Maandag kunnen de kleintjes weer in SamSam terecht.

Vanaf het moment dat de ernst van het lek duidelijk werd - afgelopen dinsdagnacht - werden de kinderen opgevangen in de raadzaal van het stadsdeelkantoor van Westerpark, dat op hetzelfde terrein staat.

Intussen deed een specialistisch bedrijf bodemonderzoek naar de oorzaak en de bron van het gaslek. Beide zijn nog niet gevonden. De onderzoekers weten wel dat het gaslek diep in de grond zit, zeker onder de afdeklaag die de schone opperlaag scheidt van de dieper gelegen vervuilde grond.

Het graven is stopgezet en er is begonnen met een nieuwe onderzoeksmethode. Nu wordt verder gezocht met detectieapparatuur. Uit voorzorg doen Nuon en Waternet tweemaal per dag een gasmeting. Aan de oppervlakte wordt geen gas gemeten en het terrein is door de brandweer veilig verklaard. (HET PAROOL)

Het graven is stopgezet en er is begonnen met een nieuwe onderzoeksmethode. Foto ANP/Marcel Antonisse
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.