Geurt Brinkgreve krijgt brug in Nieuwmarktbuurt

Geurt Brinkgreve (1917-2005), beschermer van Amsterdamse binnenstad, krijgt een brug op zijn naam.

Het Parool
Geurt Brinkgreve. Beeld Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad
Geurt Brinkgreve.Beeld Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad

Het bruggetje dat vanaf 9 februari de naam van Geurt Brinkgreve zal dragen staat op de Recht Boomssloot, ter hoogte van de Krom Boomssloot.

Brinkgreve was beeldhouwer en raadslid voor de Katholieke Volkspartij, maar werd vooral bekend als voorvechter van het behoud van de historische Amsterdamse binnenstad. Hij streed in de jaren vijftig tegen de toen populaire manier van stadsplanning, waarbij veel plek gemaakt moest worden voor auto's en kantoorgebouwen om zo het zakenleven te stimuleren.

Brinkgreve schreef in 1956 het manifest Alarm in Amsterdam of het Lot der Oude Binnensteden, waarin hij toen al betoogde dat het autoverkeer tezijnertijd tóch wel zou vastlopen. Het Amsterdamse erfgoed zou juist beschermd moeten worden door middel van restauratie, vond hij. Datzelfde jaar richtte hij Stadsherstel op, dat zich nog steeds inzet voor het behoud en de restauratie van monumentale panden, en later de Vereniging van Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad.

Daarna zette Brinkgreve zich onder andere in voor het behoud van Huis De Pinto in de Sint Antoniebreestraat, en het oude stratenplan van de Nieuwmarktbuurt.

De gemeente reikt ieder jaar de Geurt Brinkgreve Bokaal uit, een prijs voor de beste herontwikkeling van een gebouw of gerenoveerd erfgoed. Afgelopen jaar won de renovatie van de voormalige Kas Bank op de Spuistraat, een ontwerp van het Amsterdamse architectenbureau Office Winhov. In dat pand huist nu het W Hotel en de concepstore X Bank.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden