Getuige: 'Vloerbedekking verwijderd na moord op prostituee'

In het huis van huisschilder Sjonnie W. (44), verdacht van het vermoorden van twee prostituees in Amsterdam-Zuidoost en het wegwerken van hun lichamen, was na zijn laatste contact met één van hen volgens een getuige de vloerbedekking uit de slaapkamer verwijderd en een muur in de badkamer plotseling rood geverfd.

Sjonnie W. wordt verdacht van de moord op Mirela Mos en de verdwijning van Sabrina OosterbeekBeeld Politie Amsterdam

Bovendien reppen getuigen over zes of zeven stinkende vuilniszakken op zijn balkon en over het sjouwen met vuilniszakken door W. in het trappenhuis van zijn flat.

Het lichaam van de toen, in 2004, vermoorde Roemeense Mirela Mos (30) werd dagen na de moord in stukken aangetroffen in vuilniszakken op een grasveldje bij de Wamelstraat in Amsterdam-Zuidoost.

Op een knoop in één van de vuilniszakken zat dna dat mogelijk overeenkomt met dat van W. - al is de overeenkomst tussen het 'dna-mengprofiel' op de zak en het celmateriaal van W. volgens deskundigen relatief zwak.

Dat voerde justitie donderdagmiddag aan op de eerste inleidende zitting in de tweevoudige moordzaak tegen W.

Hij zou in 2004 eerst Mos hebben vermoord en in stukken gesneden en vervolgens in maart jongstleden de eveneens dertigjarige Sabrina Oosterbeek hebben omgebracht, waarna hij haar lichaam zou hebben 'weggemaakt'. Zij is nog niet gevonden.

De twee aanklagers zien dermate grote overeenkomsten tussen de gang van zaken rond de verdwijning van de beide vrouwen dat die gelijkenissen op zichzelf 'schakelbewijs' vormen. In beide gevallen had W. een soort van relatie met de vrouwen waarin ze geregeld seks hadden, al dan niet tegen betaling.

In beide gevallen zou W. in van drank en drugs doortrokken nachten seks hebben gehad met de vrouwen van wie vervolgens niets meer werd vernomen.

W.'s advocaat Maarten Pijnenburg vroeg de rechtbank zijn cliënt vrij te laten bij gebrek aan bewijs dat hij de moordenaar is. "Het Openbaar Ministerie volgt de redenering dat één plus één drie is. Tweemaal zou mijn cliënt als laatste contact hebben gehad met de vermiste en de overleden persoon - wat allerminst vast staat. Twee afzonderlijke zaken worden aan elkaar verbonden alsof het één geheel is."

Zwijgrecht
Zelf beroept W. zich sinds zijn arrestatie in juni voornamelijk op zijn zwijgrecht, al heeft hij als getuige en verdachte korte verklaringen gegeven waarin hij de moorden ontkent. Hij geeft enkel toe seks met de prostituees te hebben gehad nadat hij veel drank en drugs had gebruikt. Wat daarna met hen is gebeurd, zegt hij niet te weten.

Volgens raadsman Pijnenburg wijzen getuigen op heel andere mogelijke betrokkenen bij de verdwijning van Sabrina Oosterbeek in maart. Ze zou grove schulden hebben gehad, door onder meer dealers zijn bedreigd. Ene 'meneer S. zou hebben haar keel door te snijden.

Pijnenburg: "Er zijn teveel scenario's om op te noemen, die een diffuus en troebel beeld schetsen over de verdwijning van Oosterbeek. Het is een zwakke zaak die aan het verzanden is. De halve Bijlmer denkt te weten waar ze is, maar ze wordt maar niet gevonden."

Ook het bewijs dat W. betrokken was bij de moord in 2004 op Mirela Mos is volgens Pijnenburg veel te dun. Bovendien is hij nooit vervolgd op grond van de ouden bewijzen, terwijl er nu 'eigenlijk niets nieuws is bijgekomen'. Dat dna-spoor op de zak is volgens hem 'nauwelijks van waarde'.

De 'aanname' dat W. de laatste was die beide vrouwen zag, is volgens de advocaat 'op niets gebaseerd.

De rechtbank heeft besloten dat W. voorlopig in de cel moet blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden