Getuige Nomadszaak exit

AMSTERDAM - Zelfs justitie neemt getuige Anthonie de B. niet meer serieus, in het hoger beroep tegen de veertien Limburgse Hells Angels die drie clubgenoten zouden hebben vermoord. Ze telt zijn verhaal niet meer mee.Dat bleek gisteren tijdens een nieuw verhoor in 'de bunker' van de Amsterdamse rechtbank.

De B. is een notoire oplichter, die al voor zo'n twintig malversaties is veroordeeld. Toch nam advocaat-generaal Raymond Tdlohreg hem serieus toen hij met een heel nieuwe visie op de moordzaak kwam, op grond van gesprekken die hij in de gevangenis zegt te hebben gevoerd met 'Nomad' Frenk B., die hem de moorden zou hebben bekend en vier andere Nomads beschuldigde. Het dagboek dat De B. van al die gesprekken bijhield, droeg hij over aan justitie.

Gedragsdeskundigen van het Korps Landelijke Politiediensten onderzochten de aantekeningen en stelden in een vernietigend rapport dat De B. zeer onbetrouwbaar is. Het dagboek is 'geschreven als een roman' met 'het nodige gevoel voor drama en theater' en met De B. als 'eenzame held'. De getuige heeft volgens de onderzoekers helemaal geen serie langdurige gesprekken met Frenk B. gevoerd en heeft veel van zijn informatie uit een stuk in weekblad Nieuwe Revu.

De B. bleef gisteren bij zijn verklaringen, maar na lang aandringen zeiden de advocaten-generaal dat ze in zijn relaas bij nader inzien geen aanleiding zien hun al gehouden requisitoir, met strafeisen van twintig jaar cel, aan te passen.

Gisteren bleek overigens dat De B. de recherche ook heeft verteld over de Amsterdamse afdeling van de Hells Angels. Hij zou betrokken zijn geweest bij de verkoop van een vermoedelijk illegale partij sigaretten aan dat 'chapter'.

De komende weken beginnen de pleidooien van het legertje advocaten van de Nomads - die van de rechtbank eerder elk ongeveer zes jaar cel kregen opgelegd voor slechts de 'doodslag' op 'president' Paul de Vries.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden