Getuige Nomads-zaak afgebrand

AMSTERDAM - Twee gedragsdeskundigen van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) geloven niets van de beweringen die de 34-jarige A. de B. in een 'dagboek' heeft opgetekend over de toedracht van de Nomads-moorden in februari 2004.Dat schrijven zij na bestudering van het document in een voor getuige De B. vernietigend rapport.

De B. werd dinsdag andermaal gehoord als getuige in het zich voortslepende proces in hoger beroep tegen veertien Nomads. Tijdens zijn vorige verhoor, op 11 december, was de KLPD-rapportage er nog niet. Toen hield De B. vol dat hij slechts de werkelijkheid had beschreven.

Ook dinsdag deed hij dat. Tevens bleek dat hij de politie heeft voorzien van informatie over de Amsterdamse afdeling van de Hells Angels. De B. zei betrokken te zijn geweest bij de verkoop van een vermoedelijk illegale partij sigaretten aan de hoofdstedelijke Angels.

De veertien Nomads worden ervan verdacht dat zij drie van hun clubgenoten hebben geliquideerd. De rechtbank veroordeelde hen tot zes jaar cel, nadat het Openbaar Ministerie levenslang tegen hen had geëist. Volgens de rechtbank zijn de liquidaties niet bewezen en kon alleen doodslag op een van de drie slachtoffers als aangetoond worden beschouwd. Het OM ging tegen dit vonnis in beroep.

'Eenzame held'

A. de B. beweert dat een van de verdachte Nomads hem in het huis van bewaring tal van details heeft verteld over de driedubbele moordpartij, die anders zou zijn verlopen dan door het OM aangenomen. De B. zat destijds vast in verband met een oplichtingszaak. Hij overhandigde zijn 'dagboek' aan de politie.

Volgens de KLPD-onderzoekers is van een dagboek geen sprake. Het geschrift gaat uitsluitend over de Nomad in kwestie, Frenk B. , en is geschreven ''als een roman, met het nodige gevoel voor drama en theater en met de getuige als 'eenzame held'.'' De notities worden door de rapporteurs gefileerd. In tegenstelling tot wat De B. beweert, heeft hij helemaal geen langdurige gesprekken gevoerd met Frenk B. Bovendien heeft De B. veel van zijn kennis over de Nomadszaak opgedaan uit een editie van weekblad Nieuwe Revu, dat vorig jaar een uitvoerige reportage aan de zaak wijdde.

Het verhoor van De B. dinsdag leverde geen nieuwe inzichten op. Het Openbaar Ministerie, dat in hoger beroep in september twintig jaar cel eiste tegen twaalf van de veertien verdachten, zei bij zijn standpunten te blijven. De advocaten zullen op nader te bepalen data hun pleidooien houden. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden