Update

Getuige Malika N. woedend op advocaat Kuijpers

Mr. Jan-Hein Kuijpers, advocaat van verdachte Mohammed ('Moppie') R. Archieffoto ANP Beeld
Mr. Jan-Hein Kuijpers, advocaat van verdachte Mohammed ('Moppie') R. Archieffoto ANP

AMSTERDAM - Het was een rumoerige dag in het Amsterdamse liquidatieproces. Getuige Malika N. liep weg uit haar cabine, na aanhoudend geruzie met een advocaat.

De cruciale getuige in de zaak rond de moord op twee Joegoslaven uit 1993, Malika N., had al een kwartier na aanvang van de zitting gistermorgen 'hoofdpijn van die vent'. Die vent was advocaat Jan-Hein Kuijpers van verdachte 'Moppie' R., aan wie ze in de verhoren bij onderzoeksrechter en rechtbank een hekel heeft gekregen - zoals ze Moppie evenmin 'niet mag'. ''Maar ook al mag ik iemand niet, ik zal hem heus geen moord in de schoenen schuiven.''

Malika werd voor de tweede dag doorgezaagd over haar verhaal dat ze de verdachten kort na de moord op 1 april 1993 honderduit had horen vertellen en had zien naspelen hoe die Samir Hadziselimovic en Djordje Ilic hadden vermoord en in brand gestoken op een parkeerterrein bij de Ouderkerkerplas.

Dat raadsman Kuijpers haar met kritische vragen 'in de val probeerde te lokken', zat de getuige niet lekker. ''Ik weet heus wel wat ik gehoord en gezien heb en ben daarna heel lang bedreigd. Mijn leven is kapot.''

Straatvechter Kuijpers deed er nog een schepje bovenop en viel de getuige voortdurend in de rede, tot ergernis van de rechtbank. Rechtbankvoorzitter Frits Lauwaars ging mee in de stekeligheden. Tegen de advocaat: ''Onvoorstelbaar, werkelijk. Praat er toch niet steeds doorheen en vraagt u nou, zonder aanhoudende discussies met de getuige of de rechtbank, wat u vragen wilt! Nu irriteert u de getuige steeds en zaait u verwarring met uw formuleringen...''

Kuijpers: ''Maar waarom irriteer ik de getuige?''
Getuige N.: ''Omdat ik u gewoon niet mag!''
Een 'ter afkoeling' ingelaste theepauze bood geen soelaas. Meteen na de hervatting van het verhoor begon het hakketakken opnieuw.

Rechtbankvoorzitter Lauwaars maande de advocaat 'te stoppen met het aldoor na-apen en napapegaaien van de getuige'. Met die ingreep gooide hij slechts olie op het vuur. Malika N. was het zat en liep weg uit haar getuigencabine - al trof ze onderaan het trapje naar de catacomben van de bunker een gesloten deur.

Nog een pauze. Weer vergeefs. Toen raadsman Kuijpers bleef doorvragen over N.'s vermeende drugsverslaving in de periode van de moorden, was voor haar de maat weer vol. ''Als mijn antwoord u niet bevalt, dan stikt u er maar in!'' (PAUL VUGTS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden