Getuige: ik heb moordplan op zussen Holleeder verzonnen

De getuige die vorig jaar naar justitie stapte met informatie dat Willem Holleeder een moordaanslag beraamde op zijn beide zussen en journalist Peter R. de Vries, heeft bij verhoren door de rechter-commissaris verklaard dat hij het verhaal van A tot Z heeft verzonnen.

Willem HolleederBeeld ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigde dit vrijdagochtend na afloop van de twaalfde tussentijdse zitting in het strafproces tegen de 'topcrimineel', nadat Holleeder (59) het in een korte verklaring zelf naar voren had gebracht.

Aanklagers Sabine Tammes en Lars Stempher benadrukten echter dat de verdenking overeind blijft.

Volgens beide officieren van justitie houdt het OM vast aan de verklaringen die de getuige, een toenmalige medegedetineerde van Holleeder, vorig jaar in de zaak heeft afgelegd. "We maken een harde knip tussen wat toen is besproken en wat bij de rechter-commissaris is gezegd", aldus Stempher.

'Al veroordeeld'
Holleeder haalde de kwestie aan als onderdeel van een kort betoog waarin hij zich niet voor het eerst zwaar beklaagde over "het systematisch lekken" en het "beïnvloeden" van de rechtbank in zijn strafproces. Hij heeft nooit een moord op zijn zussen beraamd, herhaalde hij. "Dat staat nu ook vast, maar voor de buitenwereld ben ik schuldig", zei hij.

De zorgen die Holleeder in dat opzicht heeft, zijn versterkt door de uitspraak die het gerechtshof vorige week deed in het hoger beroep van het Passageproces, zei hij. Hoewel hij daarin niet zelf terecht stond, wees het hof hem samen met Dino S. aan als mede-opdrachtgever voor verschillende moorden.

"Ik heb me bij de rechtbank nog niet eens kunnen verdedigen, maar het hof heeft me al veroordeeld", aldus Holleeder.

Eigen afweging
"De toon is gezet", sprak ook zijn advocaat Robert Malewicz. "Holleeder is veroordeeld in een proces waarin hij niet heeft verklaard en zich niet heeft kunnen verdedigen." Hij riep de rechtbank op de uitspraak "niet klakkeloos" over te nemen.

Rechtbankvoorzitter Frank Wieland benadrukte - "voor zover daar twijfel over is" - dat de rechtbank "een eigen afweging" maakt in het proces. Dat gaat 22 september verder met een volgende zitting.

Peter R. de Vries vrijdag bij aankomst bij de rechtbank in Amsterdam voorafgaand aan het strafproces tegen Willem Holleeder.Beeld ANP

Stand van zaken
Tijdens de korte niet-inhoudelijke zitting vrijdg werd de stand van zaken in het onderzoek naar de 'topcrimineel' besproken.

Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt Holleeder (59) voor zijn vermeende betrokkenheid bij een reeks afrekeningen, waaronder de liquidaties van mede-Heineken-ontvoerder Cor van Hout en vastgoedmagnaat Willem Endstra.

Vorig jaar kwam daar een aanklacht voor het beramen van de moord op zijn zussen Astrid en Sonja en misdaadverslaggever Peter R. de Vries bij. Zijn zussen hebben belastend verklaard over Holleeder.

Zie ook: Astrid: 'Hij kan me niet meer stukmaken, want ik ben al alles kwijt' en: Sonja: 'Ik moest tossen over de dood van mijn kinderen'

Voorschot tijdens Passageproces
Vorige week nam het gerechtshof in Amsterdam een voorschot op het strafproces tegen Holleeder.

In de uitspraak in het hoger beroep van het Passageproces, waarin Holleeder zelf niet terecht stond, noemde het de Amsterdammer samen met Dino S. de opdrachtgever voor de moorden op Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006).

Zie ook: Terugblik op het Passageproces: Een zware en erg mooie zaak

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden