Getuige Holleeder omgekomen bij bizar visongeluk

Opnieuw is een getuige in de zaak tegen Willem Holleeder omgekomen voordat hij tegen de beroepscrimineel en veelvoudig moordverdachte kan getuigen.

De getuige zou volgend jaar gehoord worden in de zaak tegen Holleeder. Beeld ANP
De getuige zou volgend jaar gehoord worden in de zaak tegen Holleeder.Beeld ANP

De Turkse-Nederlandse drugshandelaar Hidir Korkmaz is volgens de lokale overheid waarschijnlijk overleden door een bizar ongeluk tijdens het vissen.

Het Amsterdamse Openbaar Ministerie bevestigt zijn dood, maar kan inhoudelijk nog niet meer zeggen dan dat voorlopig niet wordt getwijfeld aan de verklaring van de lokale autoriteiten dat een tragisch ongeval lijkt te zijn gebeurd.

Korkmaz zou bij het uitgooien van zijn hengel een elektriciteitsmast of -kabel hebben geraakt en zijn geëlektrocuteerd.

In het verleden was Korkmaz in een getuigenbeschermingsprogramma geplaatst. Justitie wil niet zeggen of hij daar nog in zat, maar verzoekt de media niet het land te noemen waar hij is omgekomen - omdat zijn nabestaanden gevaar zouden kunnen lopen.

Holleeder
Korkmaz speelde de laatste jaren bijzondere rollen tijdens grote strafprocessen, waaronder de zaken over de liquidatie van Willem Endstra in 2004.

Hij beschuldigde voornamelijk een trits Turks-Nederlandse verdachten van betrokkenheid bij de uitvoering van die moord en noemde Dino Soerel als opdrachtgever en in diens kielzog ook Holleeder - al had hij over Holleeder niets uit eerste hand te melden.

In de zaak tegen de vermeende uitvoerders van de liquidatie van Endstra veegde de rechtbank zijn verklaringen van tafel omdat hij onbetrouwbaar werd bevonden. Alle verdachten werden vrijgesproken.

Passage-zaak
Het gerechtshof gebruikte Korkmaz' verklaringen wél als bewijs tegen Dino Soerel in de grote Amsterdamse liquidatiezaak Passage, al speelden ze in het arrest geen hoofdrol.

Soerel kreeg levenslang voor het geven van de opdrachten tot de moorden op de handelaar in hasj en vastgoed Kees Houtman en de criminele kroegbaas Thomas van der Bijl. Van het geven van de opdrachten tot die liquidaties wordt ook Holleeder beschuldigd, plus van het entameren van nog vier liquidaties.

In de zaak tegen Holleeder, die begin volgend jaar moet beginnen, wilde de rechtbank Korkmaz als getuige horen op de zitting - net zoals bijvoorbeeld kroongetuige Peter la Serpe en zussen Astrid en Sonja Holleeder en ex-vriendin Sandra.

Holleeders advocaat Sander Janssen zegt Korkmaz' dood te betreuren. "Sowieso is het triest als iemand door een ongeluk omkomt, maar ook voor de waarheidsvinding hadden we hem graag willen verhoren op de zitting."

Zoveelste dode getuige
Korkmaz is de zoveelste getuige tegen Holleeder die is omgekomen. Willem Endstra werd geliquideerd nadat hij vele uitvoerige verklaringen tegen Holleeder en diens entourage had afgelegd bij de Criminele Inlichtingeneenheid - de 'geheime dienst' van de recherche. Hij had voorspeld dat de groep van Holleeder hem zou laten doodschieten.

Oud-advocaat Bram Zeegers, een van Endstra's laatste vrienden, stierf in bad kort nadat hij twee dagen lang tegen Holleeder had getuigd over diens afpersing van Endstra. Zeegers zou een overdosis zuivere MDMA hebben ingenomen - een grondstof voor xtc.

Vermeend slachtoffer van afpersing door Holleeder, Houtman, werd in november 2005 geliquideerd. Van het geven van de opdracht voor die moord wordt Holleeder beschuldigd en daarvoor is ook zijn ex-compagnon Dino Soerel veroordeeld. Houtmans vriend Van der Bijl werd in zijn kroeg doodgeschoten kort voordat hij in 2006 tegen Holleeder zou getuigen.

Ook hij had de politie gezegd dat Holleeder en zijn compagnons hem zou laten vermoorden. Holleeder en Soerel hebben ook volgens justitie de opdrachten tot die liquidatie gegeven. Soerel is tegen zijn levenslange celstraf in cassatie gegaan, Holleeder ontkent eveneens iets met moorden van doen te hebben.

Zussen
Holleeders zussen en ex vrezen in opdracht van Holleeder te worden geliquideerd. Astrid Holleeder heeft onlangs een boek uitgebracht waarin ze klaagt over de gebrekkige bescherming als getuige, ook nadat twee medegedetineerden in de Extra Beveilgde Inrichting in Vught van Holleeder de opdracht zouden hebben aangenomen haar te vermoorden. Ook dat moordplan ontkent Holleeder met klem.

Lees het interview met Astrid Holleeder terug: 'Dit verhaal loopt niet goed af'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden