Getreiterde restauranthouder voert actie tegen discriminatie

Arnoud van Rooij (39) uit West, die meermaals werd uitgescholden vanwege zijn seksuele geaardheid, heeft artikel 1 van de Grondwet op het raam van zijn restaurant Van de Buurt afgedrukt. Daarmee luidt hij de actie 'Géén respect voor discriminatie' in, die hij met een zestal buurtbewoners is begonnen om elke vorm van discriminatie in de Landlustbuurt 'voorgoed uit te bannen'.

Merel Straathof
null Beeld Rene Zuiderveld
Beeld Rene Zuiderveld

Dit weekend heeft de groep in elke brievenbus in de buurt een sticker gedaan met de tekst 'Géén respect voor discriminatie'. In een begeleidende brief vragen ze de sticker op het raam te plakken 'om te laten zien dat er geen ruimte is voor discriminatie'.

Half februari deed Van Rooij zijn verhaal in Het Parool, nadat hij in één jaar vier keer was gediscrimineerd in zijn eigen stadsdeel, West. Dat een zestal jongens hem twee avonden na elkaar hadden uitgemaakt voor 'vuile flikker' en ijsballen bij zijn restaurant naar binnen hadden gegooid, was de druppel. Inmiddels heeft hij aangifte gedaan en een gesprek gehad met de daders. Volgende week volgt een tweede gesprek.

Met zijn actie wil Van Rooij niet alleen opkomen voor homo's in zijn buurt. 'Ik ga niets voor ze goedpraten, maar deze jongens vertelden mij dat zij zonder pardon geweigerd worden in clubs of door de politie om hun identiteitskaart worden gevraagd, dat is óók discriminatie. Ik wil een buurt waar we allemaal respectvol met elkaar leven.'

Vrijdag geeft burgemeester Van der Laan de officiële aftrap van de actie voor Van Rooijs restaurant. In de weken daarna organiseert de groep debatten, filmavonden en diners, die alle buurtbewoners om de tafel moeten krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden