Getouwtrek om gestolen mummie Chinees Boeddhistische meester

Op het Museumplein heeft een kleine groep Chinezen vanmiddag een ceremonie gehouden voor meester Zhanggong, een Chinese boeddhistische monnik ten tijde van de Noordelijke Songdynastie (960-1127).

Lex Boon
De betwiste mummie in een door de CT-scanner van het Drents Museum Beeld Drents Museum
De betwiste mummie in een door de CT-scanner van het Drents MuseumBeeld Drents Museum

Een duizend jaar oud Boeddhabeeld, met daarin het gemummificeerde lichaam van de monnik, werd twintig jaar geleden gestolen uit het Chinese dorp Yangchun. De bewoners van dat dorp hebben het vermoeden dat het beeld nu in bezit is van een Amsterdamse verzamelaar.

Ontzettend belangrijk
'Het beeld is een illegaal gesmokkeld stuk Chinees cultureel erfgoed,' zegt organisator Li Zhen. 'Het is een object met menselijke resten en ontzettend belangrijk. Hoe kunnen vreemde mensen die restanten, die aan iemand ander toebehoren, bezitten?'

Het beeld is volgens de Chinezen in handen zijn van de Amsterdamse architect en kunstverzamelaar Oscar van Overeem. Die bezit inderdaad een Chinees Boeddhabeeld met binnenin een duizend jaar oude mummie. Die kocht hij in de jaren negentig van een kunstverzamelaar. Pas na de aanschaf, toen er bij een restauratie dode kevers een linnen tekstrol uit het beeld vielen, ontdekte hij dat hij een mummie had gekocht.

Volgens Li is er 'geen enkel twijfel' dat het beeld van Van Overeem het gestolen beeld is. Het voornaamste bewijs bestaat alleen uit drie korrelige foto's, gemaakt in de jaren tachtig, waarop een soortgelijk beeld te zien is.

Gaatje
Maar volgens Van Overeem kloppen de claims van de bewoners niet. Zo spreken de dorpsbewoners van een klein gaatje in de linkerhand van de mummie, in 1950 gemaakt om te kijken of er daadwerkelijk een mummie onder het beeld zat. Die operatie is volgens Van Overeem niet terug te vinden op recente scans.

De Chinese dorpsbewoners 'herontdekten' hun beeld afgelopen maart, toen CT-scans van het beeld opeens viral gingen. De dorpsbewoners gingen 'huilend de straat op' toen ze hun verloren gewaande meester Zhanggong weer zagen, aldus berichten in Chinese media.

Drie eisen
Hoewel de mummie volgens Van Overeem het 'mooiste is dat hij ooit heeft verzameld' heeft hij in maart van het jaar laten weten dat hij eventueel afstand wil doen van het beeld, dat van onschatbare waarde is. Hij heeft echter wel een paar eisen, en de onderhandelingen lopen al maanden moeizaam. Het is dus nog maar de vraag of de mummie daadwerkelijk ooit terugkeert naar China.

Van Overeem: 'Ik heb de drie eisen neergelegd. Die zijn makkelijk in te vullen. Als ze dat niet kunnen regelen, blijft het beeld bij mij.'

Lees verder op pagina 8 en 9 van Het Parool: Zit Meester Zhanggong hier gevangen?

De demonstranten op het Museumplein, met helemaal links Li Zhen Beeld Lex Boon
De demonstranten op het Museumplein, met helemaal links Li ZhenBeeld Lex Boon

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden