Gestroomlijnde Koninginnedag in de stad

Vorig jaar was het treinverkeer rond Amsterdam zwaar ontregeld doordat een treinreiziger aan de noodrem trok. Het treinverkeer werd stilgelegd toen er mensen het spoor op gingen. Foto © Amaury Miller Beeld
Vorig jaar was het treinverkeer rond Amsterdam zwaar ontregeld doordat een treinreiziger aan de noodrem trok. Het treinverkeer werd stilgelegd toen er mensen het spoor op gingen. Foto © Amaury Miller

Amsterdam belooft op Koninginnedag weer een groot feest te worden met vrijmarkten, evenementen en concerten. Om deze dag soepel te laten verlopen, hanteert de hoofdstad dit jaar strengere regels. Evenementen zijn eerder afgelopen en de verkoop van alcoholische dranken wordt aan banden gelegd.

De druk op de stad en de vervoerders was vorig jaar met zo'n 800.000 bezoekers zo hoog dat Amsterdam stelde aan de limiet te zitten. Burgemeester Eberhard van der Laan heeft alles in het werk gesteld om het publieksfeest dit keer beter te stroomlijnen.

Oranjereizigers worden naar verschillende stations geleid om de in- en uitstroom van feestvierders beter te reguleren. Station Zuid, op Koninginnedag ook wel station 538 genoemd, is vooral voor diegenen die het Oranjefeest met Radio 538 op het Museumplein willen vieren. Daar treedt onder anderen dj Armin van Buuren op, die geldt als de beste dj ter wereld.

In heel de binnenstad zijn op tal van plekken zowel grote als kleine evenementen georganiseerd om Koninginnedag groots te vieren. Radiostation Slam!FM pakt groots uit op het Rembrandtplein. Maar ook kleine podia bij kroegen als De Twee Zwaantjes aan de Prinsengracht, waar bezoekers zelf als artiest de menigte kunnen toezingen, zijn populair.

Ook buiten het centrum wordt gefeest. Zo probeert Studio/K in de Indische Buurt op 'K-dag' mensen naar Amsterdam-Oost te lokken met 'een authentieke sfeer zonder provinciale chaos zoals in het centrum'.

Voor de vrijmarkten is altijd animo. Het Vondelpark is deze dag traditioneel kinderdomein. Mensen die spullen, eten, drinken of diensten aan de man willen brengen, azen alweer op de beste verkooppunten.

Wel moeten de vrijmarkten, buitentaps, concerten en andere feestjes dit jaar een uur eerder opbreken om de feestende bezoekers georganiseerd de stad uit te leiden.

Er is dit jaar een strikt alcoholbeleid van kracht om overlast van mensen onder invloed zo veel mogelijk te beperken. Zo is alcohol in treinen en op stations in heel Nederland niet toegestaan en verkopen supermarkten en winkels maar één alcoholische consumptie per klant.

Mede om Amsterdam te ontlasten, heeft Haarlem dit jaar ook een Koninginnedagfestijn van formaat georganiseerd. Daar kan de hele avond op straat worden gefeest. (ANP)

Foto Amaury Miller
Amaurymiller.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden