Gestrande Nederlanders: 15.000 vakantiegangers vragen om hulp bij terugreis

Zo’n 15.000 Nederlanders die gestrand zijn in het buitenland hebben hulp nodig om terug te komen naar Nederland. Zij hebben zich in twee dagen tijd gemeld op de speciale site die het ministerie van Buitenlandse Zaken samen met de reisbranche en verzekeraars in het leven heeft geroepen.

Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken, arriveert woensdag bij het ministerie van Veiligheid en Justitie voor een overleg van de de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb). Onder meer premier Rutte, ministers Grapperhaus en Van Rijn en de NCTV bespreken de coronacrisis.  Beeld ANP/Remko de Waal
Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken, arriveert woensdag bij het ministerie van Veiligheid en Justitie voor een overleg van de de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb). Onder meer premier Rutte, ministers Grapperhaus en Van Rijn en de NCTV bespreken de coronacrisis.Beeld ANP/Remko de Waal

De eerste repatriëringsvlucht was woensdagmiddag al onderweg naar Schiphol en heeft toeristen opgepikt vanaf de Canarische Eilanden La Palma en Fuerteventura. Binnenkort vertrekken ook vluchten naar Kaapverdië en Bali. Dat zei minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken woensdagmiddag bij de inloop van het ministeriële crisisoverleg.

Australië

Dankzij de website bijzonderebijstandbuitenland.nl heeft Buitenlandse Zaken inmiddels ook een beeld van de landen waar de meeste Nederlanders vastzitten. Het gaat om Australië, Nieuw-Zeeland, Marokko en Indonesië, zei Blok. Hij raadt mensen aan om, als dat nog kan, een commercieel ticket te boeken. “In een heel aantal landen is dat nog mogelijk.”

Bij landen waardoor dat vanwege coronamaatregelen (zoals een gesloten luchtruim of reisverboden) niet meer kan, doen het samenwerkingsverband tussen ministerie, reisbranche, luchtvaartmaatschappijen en het Verbond van Verzekeraars hun best om mensen terug te halen. Blok: “Het advies blijft: registreer je op de website, dan kunnen we vluchten organiseren.”

Cruiseschepen

Blok sprak ook zijn dank uit voor hulp uit andere landen. Zo konden Nederlandse toeristen die vastzaten op cruiseschepen bij Italië dankzij de Italiaanse autoriteiten met een bus naar Nederland reizen. Een gecombineerde vlucht met Tsjechië haalde ook Nederlanders op van de Filipijnen.

In totaal werden op de site 9000 meldingen gedaan, maar omdat het vaak om samenreizende families of vrienden gaat, is het totaalaantal Nederlanders dat gestrand is hoger. Om weg te komen, moeten de vakantiegangers wel een eigen bijdrage betalen. Binnen Europa gaat het om 300 euro, in de rest van de wereld om 900 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden