Update

Gestrande Iraniërs na vier dagen Schiphol terug naar huis

De zes Iraniërs die sinds zaterdag in een lounge achter de douane op Schiphol verblijven, vliegen dinsdagmiddag terug naar Iran op kosten van KLM.

Tom Kieft
Nadat Donald Trump het inreisverbod bekendmaakte, werd op Schiphol tegen hem en zijn beleid gedemonstreerd. Beeld anp
Nadat Donald Trump het inreisverbod bekendmaakte, werd op Schiphol tegen hem en zijn beleid gedemonstreerd.Beeld anp

De zes reisden vrijdag vanuit Iran met de Nederlandse luchtvaartmaatschappij naar de VS met een overstap op Schiphol, toen het inreisverbod van Trump voor inwoners uit zeven islamitische landen van kracht werd.

Op Schiphol aangekomen, weigerde de KLM hen verder mee te nemen. "Het heeft geen enkele zin," aldus een woordvoerder van KLM. Naar zijn zeggen is er geen luchtvaartmaatschappij die inwoners afkomstig uit een van de zeven landen wel meeneemt naar de VS. "Eenmaal daar, worden ze toch geweerd."

Volgens de woordvoerder zitten verder geen andere personen door het inreisverbod op Schiphol vast. "Ik neem aan dat ze er inmiddels van te voren al rekening mee houden. Het is heel vervelend, maar we kunnen hier niets aan doen."

De KLM heeft de gestrande reizigers tijdens hun ongevraagde verblijf op Schiphol diner- en ontbijtbonnen gegeven.

Vreemdelingenadvocaat
De zes Iraniërs hebben in het weekend contact gehad met Nederlandse advocaten, maar hebben toch besloten terug te gaan. "Als we het zouden aanvechten zouden we op zijn snelst over een paar dagen wat te horen krijgen en dat duurde ze te lang," zegt Wil Eikelboom, een vreemdelingenadvocaat die met de Iraniërs heeft gesproken.

"Ze hebben de KLM zelfs aangeboden op te draaien voor eventuele boetes om hen toch mee te nemen, maar daar ging de luchtvaartmaatschappij niet in mee," aldus de advocaat. "Ze willen hun goede relaties niet op het spel zetten."

Het gaat om twee oudere echtparen die hun kinderen in de Verenigde Staten wilden bezoeken en twee jonge wetenschappers die onderzoek zouden gaan doen aan een universiteit.

Boston
Extra pijnlijk voor de Iraniërs is volgens de advocaat dat op sommige luchthavens in de VS wel passagiers uit de zeven landen worden doorgelaten. "De reizigers die sinds vrijdag vastzaten op Boston worden doorgelaten," aldus Eikelboom. "De stad heeft aangekondigd inwoners uit de zeven landen de komende zes dagen nog wel toe te laten."

Of de zes Iraniërs die route gaan proveren is onbekend. "Vanuit Teheran gaan geen directe vluchten naar Boston," aldus Eikelboom.

Hoorzitting
Trump besloot vrijdag om vluchtelingen de komende vier maanden niet toe te laten in het land. Ook reguliere passagiers uit zes islamitische landen - Irak, Iran, Libië, Soedan, Jemen en Somalië - zijn de komende drie maanden niet welkom in Amerika. Inwoners uit Syrië komen voor onbepaalde tijd niet binnen.

Tegen het inreisverbod startte zondag een protest op Schiphol. Ook maandag stonden er nog actievoerders op de luchthaven. In de Tweede Kamer werd maandag met een meerderheid besloten een hoorzitting te gaan houden over het inreisverbod.

Bij de hoorzitting willen de partijen vragen stellen aan KLM, de marechaussee en een expert op het gebied van volkenrecht. KLM weerde afgelopen weekend meerdere passagiers van vluchten naar de VS, maar verklaarde maandag zich slechts aan de regels te hebben gehouden.

Lees ook: Historicus Timothy Snyder: Trump is uit op een dictatuur

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden