Gestrafte Airbnb-verhuurder vindt vonnis 'wel heel erg hard'

Harald van Gils, huurder van een sociale huurwoning aan de Kribbestraat in Amsterdam, erkent ruiterlijk dat hij illegaal zijn huis heeft onderverhuurd. Hij werd, zoals gisteren bekend werd, door de kantonrechter veroordeeld, en moet binnen twee weken zijn huis verlaten.

Beeld anp

De man, zo bepaalde de rechter, krijgt een boete van 7500 euro en moet de door makelaar Rappange, die de zaak namens een vastgoedeigenaar aanspande, gemaakte onderzoekskosten van 10.000 euro vergoeden. Ook draait de huurder op voor de proceskosten. Zelf vindt hij het vonnis 'wel heel erg hard'.

Rappange schakelde advocatenkantoor Van Diepen Van der Kroef en privé-detective Van Kapel Security Solutions in. Die kregen het bewijs boven tafel dat de huurder de Amsterdamse sociale huurwoning met een etage en twee zolderkamers in de Rivierenbuurt zeker 130 dagen onderverhuurde. Hij maakte onder meer gebruik van verhuurderssite Airbnb.

Misbruik
Volgens advocaat Floris Havelaar van Van Diepen Van der Kroef was Rappange speciaal uit op het ontmaskeren van misbruik van een sociale huurwoning. 'Sociale huurwoningen zijn niet bedoeld voor bedrijfsmatig verhuur, maar om mensen met weinig geld aan een huis te helpen,' aldus Havelaar.

Volgens de huurder zelf trad Rappange daarbij weinig zachtzinnig op. 'Rappange heeft ook helemaal geen contact met mij gezocht, maar schakelde direct een detective in,' zegt hij. 'Verder werden mijn buren onder druk gezet. Hen werd gezegd dat zij hun woning zouden kunnen verliezen als ze niet aan het onderzoek zouden meewerken.' Hij wijst er op dat sprake was van een oud en slecht onderhouden huis, en van een hoge huur (640 euro). De Huurcommissie stelde de huur bij naar 300 euro, maar die uitspraak is door de kantonrechter weer overruled.

De boete is voor de huurder niet te betalen, zegt hij. 'Ik ben een schrijver met recentelijk weinig opdrachten.' 'Via Airbnb probeerde ik nog wat bij te verdienen. Dat de rechter me nu het huis uitzet, vind ik als straf al erg genoeg.'

Schaarste op woningmarkt
Volgens advocaat Havelaar staat het voorval allerminst op zichzelf. 'De populariteit van Amsterdam zorgt voor enorme schaarste op de woningmarkt. Huizen zijn daardoor veel geld waard. Steeds vaker zien we dat huurders via onderhuur een graantje proberen mee te pikken.' Soms gaat het om tijdelijke verhuur zonder toestemming van de eigenaar, om expatverhuur, of om vakantieverhuur al dan niet via verhuursites als Airbnb. Deels betreft het sociale huurwoningen. De eerste klant met klachten over illegale verhuur kwam vorig jaar bij Havelaar binnenlopen. Intussen kloppen steeds meer huiseigenaren bij hem aan met dezelfde klachten.

Volgende week heeft Havelaar weer een rechtszaak over een vergelijkbaar geval in Amsterdam. Alleen al bij Rappange, een makelaar die duizenden woningen voor eigenaren beheert, wordt door het advocatenkantoor naar 35 gevallen onderzoek gedaan. Volgens de illegaal verhuurder in kwestie is het Rappange vooral te doen om sociale huurhuizen leeg te maken, ze op te knappen en ze geschikt te maken voor de vrije sector. 'De huren gaan naar 1500 euro. Het gaat Rappange niet om behoud van sociale huurwoningen.'

Overlast
Robert Beekman, manager beheer bij Rappange, ontkent dat. De aanleiding voor dit onderzoek was volgens hem de overlast. Beekman: 'De woning aan de Kribbestraat werd zo vaak verhuurd en misbruikt, dat zelfs de riolering verstopt raakte. Deze zaak begon vooral omdat wij als verhuurder andere huurders moesten beschermen. Dat blijkt ook helder uit het vonnis.'

'Het is ook goed dat de rechter begrijpt dat een huiseigenaar hoge kosten maakt om dat allemaal uit te zoeken. Daarom komen die kosten nu bij de illegale onderverhuurder terecht.'

Advocaat Havelaar onderstreept dat de Amsterdamse gemeenteraad niet voor niets vorig jaar scherpe regels heeft vastgesteld waaronder onderhuur mag plaatsvinden, om wildgroei tegen te gaan. De belangrijkste voorwaarde is dat het geen sociale huurwoning is. Voorts moet de eigenaar instemmen. Verder moet toeristenbelasting worden betaald en mag de woning niet langer dan twee maanden worden verhuurd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden