Lezersbrief

'Gestraft voor drukte die we niet zelf veroorzaken'

Jan Groot en Marcel van Schagen hebben beiden een bootje en hebben na het vaarverbod in het Wallengebied wat vragen en adviezen voor burgemeester Van der Laan. 'Waar stopt dit? Volgt een vaarverbod voor de hele grachtengordel?'

null Beeld anp
Beeld anp

Er moet iets gebeuren aan de drukte. Dus heeft de burgemeester het dossier naar zich toegetrokken en komt hij met maatregelen. Het arsenaal loopt van het verplaatsen van de cruiseterminal, strenger hotelbeleid, inrijverbod hier en daar voor touringcars en tijdelijk extra politie in het centrum tot de meest vreemde: Amsterdammers mogen straks niet meer met hun bootje in het Wallengebied varen.

Zo straft de burgemeester bewoners voor de drukte die ze niet zelf hebben veroorzaakt. In de binnenstad zijn er immers niet meer bewoners bij gekomen.

Grachten behoren tot de openbare ruimte. Veel bewoners hebben een bootje om zomers te genieten. Er zijn altijd sloepen met harde muziek. Prima als luidruchtige watergangers worden aangepakt. Dan gaat het overigens zelden om bewoners, eerder om illegaal verhuurde sloepen.

De vervuiler betaalt
Volgens het principe 'de vervuiler betaalt' zou je de rekening bij de toerist moeten leggen en moet de bewoner worden gecompenseerd voor de overlast. Dus de rekening moet liggen bij de bedrijven die de toeristen exploiteren. Nu de plezierbootjes van de Wallen worden verbannen, krijgen Tours & Tickets en daaraan verbonden rondvaartboten van Lovers nog meer vrij spel.

Waar stopt dit? Volgt een vaarverbod voor de hele grachtengordel?
Kies voor meer handhaving en kwaliteit. Ontmoedig laagwaardig massatoerisme en verhoog de havengelden voor cruiseschepen. En rem lowbudgetvluchten naar Schiphol af. De gemeente is niet voor niets aandeelhouder van Schiphol.
Jan Groot en Marcel van Schagen,
bootjeseigenaren

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden