'Gestolen fiets binnen 2 dagen terug dankzij speciale zender'

Een nieuw opsporingssysteem moet het stijgend aantal diefstallen van, vooral, e-bikes doen dalen. Een speciale zender traceert de gestolen fiets. De verzekeraars garanderen dat het rijwiel binnen 48 uur wordt teruggevonden.

Marcia Nieuwenhuis en Cyril Rosman
Bijna een op de drie fietsen die in 2017 werden verkocht, was een elektrische. Beeld anp
Bijna een op de drie fietsen die in 2017 werden verkocht, was een elektrische.Beeld anp

Het nieuwe opsporingssysteem wordt donderdag gepresenteerd door de ANWB. Fietsers kunnen daar een verzekering afsluiten die hen garandeert dat hun gestolen fiets binnen twee dagen gevonden is, zo niet, dan krijgen ze een nieuwe.

De ANWB werkt in het systeem samen met 1.000 fietsendealers en de opsporingsdienst FRIS.

"De zender wordt met lijm op de fiets vastgezet. Als je fiets gestolen is, kun je de zender activeren", zegt ANWB-woordvoerder Klaas Kregel. Als de zender wordt aangezet, gaat er een lampje knipperen in een controlekamer in Arnhem. "Die kunnen op een Google Mapsachtige manier zien waar de fiets zich op dat moment bevindt."

Dure e-bikes
Er werd in 2017 79.000 keer aangifte gedaan van fietsendiefstal. Het werkelijk aantal gestolen rijwielen ligt waarschijnlijk nog een stuk hoger.

In steeds meer gevallen worden er dure e-bikes gestolen. De ANWB kreeg vorig jaar 2.200 claims van gestolen elektrische fietsen binnen, een stijging van 16 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat komt onder meer omdat er simpelweg meer e-bikes worden verkocht: bijna een op de drie fietsen die in 2017 werden verkocht, was een elektrische.

De zenders zijn niet op een normale manier van de fiets te krijgen, stelt de ANWB.

"Ze worden aangebracht met industriële lijm. We hebben geprobeerd ze er met een sloophamer van af te krijgen. Die fiets raakt daar zo van beschadigd, dat je je kunt afvragen of de fiets daarna nog te verkopen is."

Als de gestolen fiets getraceerd is, geeft FRIS de locatie door aan speciale opsporingsambtenaren (BOA's) in een gemeente of aan particuliere beveiligers. Die gaan het rijwiel zoeken. "Als de fiets in de openbare ruimte staat, stellen ze hem veilig. En vragen we aan de politie of we hem mee kunnen nemen", zegt een FRIS-woordvoerder.

Criminele bendes
Als de fiets binnen staat: in een schuur, kelderbox of loods, moet de politie zelf komen. "Wij blijven er dan tot de politie er is, om te voorkomen dat de fiets weer wordt verplaatst." De meeste gestolen fietsen worden aangetroffen in openbare fietsenstalling, zoals bij stations, meldt FRIS.

De verzekering gaat voor een e-bike van rond de 2.000 euro tussen de 85 en 100 euro per jaar kosten. De ANWB heeft sinds 1 maart al een proef lopen met fietsenfabrikant Gazelle en de gemeente Barneveld.

Politievakbonden waren toen niet blij met die proef: zij stellen dat BOA's minder goed gevaar kunnen inschatten omdat ze geen toegang tot politiesystemen hebben. "Het kan een 'gewone' dief zijn, maar er kunnen ook criminele bendes achter zitten die bijvoorbeeld vuurwapengevaarlijk zijn", zei een bondswoordvoerder toen.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden