PlusStraatbeeld

Gestolen De Minerva na ruim 30 jaar terug op de Apollolaan

Het in 1985 gestolen bronzen beeld Minerva staat weer op haar oude vertrouwde plek in het plantsoen van het Hiltonhotel. Het is vooral die intrigerende ­geschiedenis die het beeld extra diepte meegeeft.

De Minerva, van Jan Willem ­Havermans, is na ruim dertig jaar terug op de ApollolaanBeeld Jesper Boot

Dingen kunnen stelen is op zichzelf natuurlijk geen prijzenswaardige eigenschap, maar in sommige gevallen kun je het tóch niet helpen onder de indruk te zijn van de handigheid van de boeven in kwestie. Hoe steel je bijvoorbeeld een bronzen beeld?

Het zijn bepaald geen lichte dingen, ze staan verankerd op een sokkel, en bovendien staat dat alles open en bloot in de buitenlucht. Zo'n ding loshakken, met een paar man puffend en steunend in een busje laden en dat zónder op heterdaad betrapt te worden: het is eigenlijk nogal een prestatie.

Toch lukte het een paar zware jongens het bronzen beeld van Minerva uit het plantsoen van het Hiltonhotel te ontvreemden. In 1985 verdween het kunstwerk van Jan Willem ­Havermans spoorloos, alle betrokkenen met een pulserend vraagteken boven het hoofd ­achterlatend, want nogmaals: hoe ontvreemd je in godsnaam zo'n zwaar beeld van bijna twee meter hoog?

Mysterie
Het zou fijn zijn als dat mysterie zou worden opgehelderd, want het zou naadloos passen in de toch al fascinerende historie van het beeld. Het beeld van Minerva, godin van de kunst, uit 1929 paste volgens architect Berlage perfect in het toen nog in ontwikkeling zijnde Plan Zuid, maar de kunstacademie die hij erbij had ­bedacht is er uiteindelijk nooit gekomen.

Het Hiltonhotel kwam er wél, en het beeld stond er 56 jaar. Tot het dus verdween.

Ook fascinerend: je zou denken dat zo'n beeld redelijk snel wordt teruggevonden, want het gaat hier nou niet bepaald om een onopvallend landschapschilderijtje. Het gaat hier, nogmaals, om een bronzen beeld van twee meter hoog.

Ondanks dat wist een kunstverzamelaar het kort na de ontvreemding zonder enig probleem te bemachtigen, zonder daar verder de nodige vraagtekens bij te zetten. Toen hij, vele decennia later, ontdekte dat het gestolen waar betrof, meldde hij zich en zou Minerva op haar oude, vertrouwde plaats worden teruggezet.

Intrigerende ­geschiedenis
Nu staat ze er weer, in dat plantsoen van het Hiltonhotel. Over het beeld zelf hoef je weinig te zeggen: het is een voluptueus, klassiek werk dat er groen uitgeslagen elegant staat te schitteren.

Het is eigenlijk vooral die intrigerende ­geschiedenis die het beeld extra diepte meegeeft: een geschiedenis die iedereen die het beeld bekijkt zou moeten kennen.

Een informatiebordje met die geschiedenis erop is daarom geen overbodige luxe. Zodat je je prettig kunt verbazen over meerdere dingen tegelijk: de schoonheid van het beeld, de goedheid van de kunstverzamelaar in kwestie en vooral: hoe je het als dief voor elkaar krijgt zo'n beeld stil­zwijgend te ontvreemden.

Tips of opmerkingen? straatbeeld@parool.nl

De terugkeer van Minerva

Waar Apollolaan

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden