Gestolen bronzen beeld terug naar Apollolaan

Amsterdam krijgt een ruim dertig jaar geleden gestolen bronzen beeld van godin Minerva terug.

ANP
Het bijna 2 meter hoge werk uit 1929 werd in 1985 geroofd van zijn plek aan de Apollolaan, Beeld Stadsarchief Amsterdam
Het bijna 2 meter hoge werk uit 1929 werd in 1985 geroofd van zijn plek aan de Apollolaan,Beeld Stadsarchief Amsterdam

Het bijna 2 meter hoge werk uit 1929, gemaakt door beeldhouwer Jan Havermans, werd in 1985 geroofd van zijn plek aan de Apollolaan, waar het meer dan een halve eeuw had gestaan.

Het kwam deze eeuw weer boven water nadat een verzamelaar het te goeder trouw in een kunsthandel had gekocht en vervolgens ontdekte dat het om gestolen goed moest gaan.

Kop Minervalaan
De collectioneur sloeg alarm en schakelde onder meer onderzoeks- en adviesbureau Artiaz in. Ook de Amsterdamse politie kwam eraan te pas. De verzamelaar kon er niet meer van genieten en besloot het beeld te schenken aan de Stichting ArtZuid, die regelmatig tentoonstellingen van beeldende kunst in Amsterdam-Zuid organiseert.

De stichting wil het op de kop van de Minervalaan gaan plaatsen. Amsterdam moet nog wel even wachten. Het beeld van Havermans (1892-1964) is tot medio februari te zien in het Westfries Museum in Hoorn, waar het zaterdagmiddag werd onthuld in aanloop naar de expositie 'Roofgoed, kunstdiefstal in Nederland', die vanaf zondag te bezoeken is.

Daar zijn onder meer de vijf uit dit museum gestolen en in 2016 in Oekraïne teruggevonden schilderijen te zien, die inmiddels zijn opgeknapt. Ze waren er belabberd aan toe, onder meer doordat ze waren opgerold en vermoedelijk op een vochtige plek hadden gelegen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden