Gesteggel over lesuren blijft

De commissie wil de norm verlagen van 1040 naar duizend uur. Leraren en scholieren zouden daarbij een week vakantie moeten inleveren, zodat scholen het minimumaantal lesuren gemakkelijker kunnen halen. Beeld
De commissie wil de norm verlagen van 1040 naar duizend uur. Leraren en scholieren zouden daarbij een week vakantie moeten inleveren, zodat scholen het minimumaantal lesuren gemakkelijker kunnen halen.

DEN HAAG - De onrust op scholen over het aantal lesuren dat minimaal moet worden gegeven, is niet afgenomen door de gisteren gepresenteerde plannen van de commissie-Cornielje.

De commissie wil de norm verlagen van 1040 naar duizend uur. Leraren en scholieren zouden daarbij een week vakantie moeten inleveren, zodat scholen het minimumaantal lesuren gemakkelijker kunnen halen.

Bovendien krijgen scholen meer ruimte om activiteiten te laten meetellen voor de norm. Wel moeten ouders en leerlingen daarmee instemmen.

Een meerderheid in het parlement omarmt deze voorstellen. Het geld ontbreekt echter. ''Wij willen een betere onderbouwing van de commissie waarom het voorstel voor een urennorm van duizend wel binnen de bekostiging past,'' zegt Marianne Besselink (PvdA).

Volgens Jasper van Dijk van de SP is voor een norm van duizend lesuren meer geld nodig. Commissievoorzitter Clemens Cornielje, commissaris van de koningin in Gelderland, stelt echter dat veel scholen geld op de plank houden. Hij concludeert dat scholen meer geld voor leraren hadden kunnen uittrekken. ''Opmerkelijk,'' zegt VVD-Kamerlid Ineke Dezentjé Hamming. ''Wij moeten vertrouwen in scholen kunnen hebben.''

Volgens Tofik Dibi van GroenLinks is het ijdele hoop dat de zogeheten ophokuren met de plannen van Cornielje verdwijnen. Een aantal scholen houden leerlingen tijdens uitgevallen lessen zonder begeleiding van een docent op school, om op die manier aan de urennorm te kunnen voldoen. SP'er Van Dijk denkt dat de verruimde definitie van een lesuur daartoe zal bijdragen.

Hij vreest bovendien een hogere werkdruk voor leraren omdat zij een week vakantie moeten inleveren. Volgens Cornielje vermindert dat juist de druk tijdens de lesweken.

Het CDA denkt dat de voorstellen van Cornielje wel uitvoerbaar zijn met het huidige budget voor de scholen, aldus Kamerlid Jan de Vries. Hij is blij dat de commissie vindt dat voor goed onderwijs een minimum aantal lesuren moet gelden. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden